Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 травня 2010, 13:15 Суспільство
Керівництво Харківської колонії заперечує факт жорстокого поводження з підопічними
Керівництво Харківської колонії заперечує факт жорстокого поводження з підопічними

Надзвичайна пригода в Харківській виправній колонії для неповнолітніх. Тамтешні вихованці заявили про катування та знущання з боку працівників закладу. Начебто з відчаю, п'ятеро засуджених підлітків навіть порізали вени. Керівництво закладу все спростовує. Журналістів пустили за ґрати й усе пояснили.

Олександр Крикушенко, в.о. керівника Харківського департаменту виконання покарань:

- Представьте, что такое - вскрытие вены и чем оно заканчивается. Если здесь закончилось прибытием в медицинскую часть, помазали зеленкой и отправили на отделение.

Спростовувати заяви вихованців про жорстке до них ставлення зібралося керівництво департаменту виконання покарань - місцеве та столичне. З Києва до Курязької виправної колонії для неповнолітніх направили спеціальну комісію. З'ясовувати, хто кого образив.

Григорій Мар'яновський, правозахисник:

- Если вы встречаете, когда войдете, сегодня или в следующий раз, кого-то с синяком в колонии - это 99,9% не сотрудника рука. А это - горизонтальная рука. То есть, его сокамерника, хотя тут камер нету...

Комісія розібралася. З'ясували, що все навпаки: вихованці хотіли нашкодити працівникові закладу.

Олег Безорчук, заступник керівника Департаменту виконання покарань:

- Это, может быть, была шутка. Они поставили стекло и сняли штапики со стекла, чтобы, когда начальник отделения, воспитатель, заходя в комнату воспитательной работы, закрыл дверь - и на него упало стекло.

За словами чиновників, коли таке бешкетництво не вдалося, хлопці вигадали інше. Пошкрябали руки уламками скла і поскаржилися правозахисникам на своє тяжке життя за ґратами. Навіть звинувачували вихователів, що ті посипали сіллю їхні відкриті рани.

Володимир Дудка, керівник медичної частини колонії:

- Єсть явні признаки, коли використовується на свіжу рану сіль. Це язвочки... Медик би зразу помітив би, побачив.

Андрій, вихованець колонії:

- Та я скока... я уже три и восемь сижу - и такое первый раз слышу. Не, конечно, к негодяям относятся строго. А ко всем, в принципе, нормально.

Це один з вихованців закладу, але не фігурант скандалу. Він і кілька його товаришів одностайно твердять: колонія - майже санаторій, вихователі - лагідні, режим - нормальний. А ті, хто здійняв ґвалт - погані хлопці.

Антон, вихованець колонії:

- Они... мешали мне рассказать правду. Физическое воздействие.

- Тебя отлупили?

- Да, грубо говоря, да.

Марк Маркин, керівник Курязької виправної колонії для неповнолітніх:

- Все они, в принципе, дерзкие. Все они неоднократно наказывались за нетактичное поведение. Я их всех раздел, каждого осмотрел, знаете как: "Мужики, ну что?!" - "Марк Юрич, да мы дураки, да мы поцарапались, да простите".

З п'ятьох фігурантів скандалу спілкуватися з журналістами погодився тільки один. Але категорично не схотів зніматися. Тільки руку зі шрамами показав.

Ганна Силаєва, В'ячеслав Душка, Харківська область, НТН.