Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 травня 2010, 13:46 Суспільство
Боротьба з пивом на вулицях триває
Боротьба з пивом на вулицях триває

На українських вулицях триває війна з пивом. За вживання хмільного напою тепер навіть можна потрапити за ґрати, а поклали каральну функцію на міліціянтів. Новини з пивного фронту Луганська - від Євгена Соломіна.

Як поють у пісні, "Москва пьет пиво, Болгария пьет пиво, Литва пьет пиво…" Україна теж п’є пиво, а не можна, кажуть стражі порядку. Вже кілька місяців як набрав чинності закон про заборону розпивати спиртне на вулиці. Правоохоронці вирішили перевірити: чи встигли усвідомити нові правила українці.

Правоохоронець:

- Ви знаєте, що в нас зараз забороняється розпивати спиртні напої на вулиці?

- Ні, не знаю.

Черкаси.

Цей чолов'яга про заборону чує вперше. Виправдовується, пивом пригостили друзі - гріх не випити. Для міліціянтів це не аргумент.

Правоохоронець:

- Розпивання пива, алкогольних або слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях, або поява в громадському місці у нетверезому виді. Тобто, ви розпивали на вулиці, вас навіть в наркодиспансер не треба вести, ви розпивали пива на вулиці.

Після профілактичної роботи порушник заговорив зовсім по-іншому.

Затриманий:

- Обіцяю більше в місті пива не пити, і нікому не хочу бажати пиво в місті, краще пити пиво вдома. Тому що в місті пити пиво заборонили, пийте пиво вдома - і все буде добре. І  не треба в місті не курити, і не пити, це дуже шкідливо для оточуючих.

Сергій Альошкін, заступник керівника управління громадської безпеки ГУ міліції у м. Черкасах:

- Якщо громадянин адекватно і нормально буде реагувати на зауваження працівників міліції, то такі громадяни будуть попереджуватися тільки. Якщо громадяне, відповідно, не будуть реагувати на зауваження, то на них накладатимуться адміністративні протоколи та стягнення у вигляді штрафу.

Луганськ.

Правоохоронець:

- Вы находитесь в общественном месте - парке, и пиво распивать запрещено.

Не відали про заборону й луганці Олександр та Микола.

Мешканець м. Луганськ:

- Мы о таком не знали. Всегда пили пиво. Никогда не обращали внимания. Вроде как, люди с пивом ходят. Ну, не знаю.

Незнання не захищає від покарання, кажуть стражі порядку і штрафують двох порушників.

Андрій Соколов, дільничний інспектор Луганського МВ міліції:

- Данные молодые люди совершили правонарушение нарушив ст. 178 админкодекса Украины - распитие пива и слабоалкогольных напитков в общественном месте. Они будут доставлены в райотдел для составления протокола.

Луцьк.

Тверезі у головному парку Луцька дивуються, чому всі спеціальні місця для куріння та пиятики відпочивальники з пивом ігнорують. Таких штрафувати потрібно, обурюються вони. Коли міліціянти затримують порушників, ті одразу стають поборниками тверезості.

Артем, мешканець Луцька:

- Я ставлюся до цього позитивно. Бо такі діти маленькі розпивають горілку. Не можна пити, треба займатися спортом.

Місць, де такі як Артем частіше за все "займаються спортом", у Луцьку хоч греблю гати. Їх контролює патрульно-постова служба.

Олександр Саливончик, заступник командира взводу ППС Луцького МВ міліції:

- Перш за все, це - на зупинках громадського транспорту, дворах будинків, парках, скверах. На даний час зложили ми 5 протоколів за розпивання спиртних напоїв. Пиво, горілка.

За кілька місяців заборони правоохоронці зафіксували кілька тисяч правопорушень. І то не все, кажуть вони. Адже пік припаде на спекотні літні дні.

Борис Сачалко, Євген Соломін, Наталя Таран, Олександр Стернічук, НТН.