Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 травня 2010, 14:47 Суспільство
Вже 19 років бійці "Соколу" воюють з організованою злочинністю
Вже 19 років бійці "Соколу" воюють з організованою злочинністю

19 років тому українська міліція оголосила справжню війну організованій злочинності. УМВС створило спеціальний підрозділ. Силова підтримка лягла на плечі бійців "Соколу". Про будні спецпризначенців у наступному сюжеті.

Це не бойова операція. Це традиційне тренування бійців "Соколу". Злочинці намальовані. Жертви уявні. Та все уявне щомиті може стати реальним. Торік у Білій Церкві чоловік поранив міліціянта й погрожував висадити в повітря будинок.

Володимир Міщенков, заступник керівника ГУБОЗ МВС України:

- Сама опасность преступника и наличие какой-либо информации о взрывоопасных веществах, оружии не давали им возможности собственно предотвратить тяжкие последствия и обезвредить преступника.

Оперативний співробітник спецпідрозділу "Сокіл":

- Людина, яка неодноразово притягалася до кримінальної відповідальності. Відбувала покарання у місцях позбавлення волі. Забарикадувалися в однокімнатній квартирі на 1 поверсі дев'ятиповерхівки. Силами зведеного загону була проведена силова операція із застосуванням світло-шумових засобів.

Злочинець не очікував людей у масках. І навіть спробував накласти на себе руки. Порізав вени. Врятували. Наразі він чекає на вирок суду.

За останні шість років соколята провели більше восьми тисяч успішних операцій. Затримали одинадцять тисяч злочинців, три сотні лідерів злочинних угруповань. Результати вражаючі. Утім, іноді цього досягають ціною життя. 2003-го під час спецоперації на Львівщині загинули двоє УБОЗівців.

Володимир Міщенков, заступник керівника ГУБОЗ МВС України:

- Когда задерживали одного из участников группировки, который был вооружен автоматическим оружием и открыл огонь, погибло два сотрудника спецподразделения "Сокола". К сожалению, любая война с криминалитетом не обходится без жертв.

Спецпризначенці мають сучасні зброю та засоби захисту. Утім, це не гарантує безпеки. Своїм життям вони ризикують щодня. І кожна реальна ситуація в подальшому відтворюється на навчальному полігоні.

Оперативний співробітник спецпідрозділу "Сокіл":

- Проводятся занятия, на которых добиваются практические навыки практических действий сотрудников в экстремальных ситуациях. Это умение обращения с оружием. И применять его на законных основаниях.

Оперативний співробітник спецпідрозділу "Сокіл":

- На всіх тренуваннях ми намагаємося приблизити ситуацію до ситуації, яка може статися в реальному житті, але всіх ситуацій передбачити не можливо. Ситуації бувають різні, але на адреналіні цього не помічаєш, і робиш роботу, те, що вмієш, того що навчився.

Усі ці чоловіки мають родини, хобі. Та чи не найбільше люблять свою роботу. Служити в елітному підрозділі - вершина мрій. От тільки похвалитися цим не можуть. Тому й ховають обличчя під чорними масками.

Олександр Дем'янчук, кореспондент:

- Кого насправді приховує маска бійця "Сокола", ви ніколи не дізнаєтесь. Цим чоловікам не потрібна слава. Адже не заради неї вони лізуть під кулі. А це був я, Олександр Дем'янчук. За камерою - Аркадій Моос. НТН.