Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 квітня 2010, 11:41 Суспільство
Діяльність людей з надздібностями визнають незаконною
Діяльність людей з надздібностями визнають незаконною

Магів - на мило. Нова ініціатива народних депутатів: заборонити діяльність ворожок, хіромантів, провидиць, астрологів. Так парламентарі дбають про здоров'я українців. З державного реєстру професій ці спеціальності хочуть вилучити. А головне - мають намір заборонити будь-яку рекламу людей із надздібностями.

П'ятдесятисемирічна жінка почувалася зле. Цілительки - то був чи не останній шанс. Вони ще й люб'язно погодилися лікувати вдома.

Василь Басс, постраждалий:

- Начали всякие обряды делать. Сказали, надо деньги вот тут положить. А меня вывели из дома.

Шість тисяч гривень і сто доларів лягли в конверт - такий, мовляв, ритуал. Поки хвора виконувала іншу вимогу, - перевдягалася в усе нове й чисте, цілительки накивали п'ятами. Конверта вони залишили. Проте, грошей там не було.

Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:

- Це справа контрольна, надходить до нас скарга, значить що - надо проверять.

Ось ці дві великі папки - досьє на ворожок, провидиць і цілительок. Скаржаться люди на них - гроші платять, а користі з того жодної.

Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:

- Целителька вот такая, снимаю порчу, вот об'ява, і ворожу і все, дзвонить жінка, в мене син хворий, рак. Каже, вилікує все запросто, але щоб вилікувати, ви пришліть мені 1200 гривень. Прислала, ви знаєте, не бере, пришліть ще, і так 16 тисяч гривень.

Стурбована станом здоров'я сина мати і на очі тієї ворожки не бачила. Лише покірно переказували гроші на вказаний рахунок. Схаменулася, коли рідна кровинка померла.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Не афішувати діяльності - то вже не про сучасних ворожок. Оголошення про їхні послуги рясніють у ЗМІ й на вулицях. Досить відкрити дармову газету, що її дають, приміром, у метрі: людей із надздібностями тут на вибір.

В оголошеннях - ворожки, провидиці, хіроманти, нумерологи, астрологи, віщуни. Психологи кажуть: до них люди зверталися століттями. Ходитимуть і далі. Проте, фахівці в "над здібностях" магів сумніваються. Бо розповідають вони, здебільшого, про стандартно найболючіше для людини: здоров'я, стосунки, гроші.

Яна Качан, психолог:

- Когда человек приходит на ворожбу, она сканирует портрет человека, общается с ним, и как-то улавливает, где какие слабости, смотря с какой проблемой человек пришел, это тоже своего рода психолог.

Шахрайські дії магів вирішили зупинити народні депутати. Уживатимуть кардинальних заходів. Діяльність усіх людей із "над здібностями" вирішили заборонити. За недотримання ж табу пропонують штрафувати. Першого разу - до двох з половиною тисяч гривень. За повторне правопорушення - вже на п'ять.

Наталя Розумовська, провидиця:

- Эти занималась прабабушка, бабушка, этим занимаюсь я. То, что закон вышел запретить, ну, это смешно. Занимались всегда, и будут заниматься всегда.

Пані Наталя - білий маг. Провидиця з багаторічним досвідом. Радитися до неї йдуть із багатьох питань: про кохання і позики. Розклала карти вона й журналістці "Свідка". Принаймні, в одному мала рацію точно.

Наталя Розумовська, провидиця:

- Вы - трудоголик. Честно говоря, карта падает так, что работает, як воляка, скажем так.

Клієнтів у день - не більше чотирьох, каже, багато енергії втрачає. Запевняє: сталої такси немає. Тож чому її діяльність визнавати нелегальною - не розуміє.

Наталя Розумовська, провидиця:

- Если человек видит, если я беру карты, делаю расклад и я вижу, вижу события, если б я их не видела, меня б уже давно побили, честно говоря.

Заборона - то не порятунок. Упевнені й міліціянти.

Микола Рощин, головний фахівець Департаменту МВС України:

-  Це буде удар батогом по воді, толку з цього не буде, тому що вони найдуть іншу нішу, вони приватні підприємці, я не цілитель, і все. В об'яві буде "цілитель", а по документах все буде в законі, тобто, треба змінити кілька статей, прямо написати, що це обман, шахрайство.

З тисячі скарг ошуканих ворожками, кримінальних справ порушили лише кілька десятків. Проблема в довірливості українців. Маги приймають у винайнятих квартирах, відповідають на мобільні дзвінки, а працюють під псевдонімами. Міліціянти за такими прикметами просто не в змозі розшукати. Тому вкотре наголошують - ліпше не наражати себе небезпеку.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.