Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2010, 14:08 Суспільство
У Києві розгорнули будівництво чергового супермаркету замість скверу
У Києві розгорнули будівництво чергового супермаркету замість скверу

"НІ" - деревам і дитячим майданчикам у Києві. У столиці чергова забудова й чергові протистояння. Цього разу зводять супермаркет у Дарницькому районі. І знову війна - за допомоги кулаків і газових балончиків.

Це будівництво на перетині вулиць Ревуцького і Тростянецької планували протягом кількох років. Мешканці проти. Адже тут сквер і дитячий майданчик. Чи не єдине зелене місце в цілому мікрорайоні. Проте, на думку людей, мало хто зважав. Численні протистояння були марними. Будівництво розпочалося.

Місцевий хлопчик:

- Ти де на велосипеді катався?

- Здесь.

- А тепер?

- Закрито…

Надія Макарівна, мешканка м. Києва:

- Діти каталися на самокатах, велосипедах, мами гуляли з колясками. Були дерева. Любиме дерево сьогодні зрізали, липу, шовковицю. І це все на моїх очах. З 12 поверху зі сльозами дивилася.

Коли поставили паркан і почали вирубувати дерева, мешканцям урвався терпець: вийшли на акцію протесту. Аби достукатися до свідомості забудовників, почали грюкати в загороду. Охоронці, кілька десятків молодиків, на такі дії відреагували агресивно.

Мешканців били і труїли сльозогінним газом.

Марія Никонорівна, мешканка м. Києва:

- Вони повискакували всі з газовими балончиками, і там діти на площадці були, чоловік тридцятеро десь, дітей. Сиво було! Стільки газу, що дихати не можна! Мені й зараз. Я ніч не спала!

Що тепер робити - люди не знають. У мікрорайоні супермаркети й так на кожному кроці. Навіщо черговий, ще й перед самою багатоповерхівкою. Забудовники ніби й невинні - дитячого майданчика не знищили, а перенесли. Дерев не вирубали, а пересадили. Проте, мешканці все одно обурені. Адже майданчик тепер біля причілка будинку. Там не тільки не зручно гратися з малюками, там небезпечно. А уздовж паркану постали кілька дерев - це на заміну сквера.

Вероніка Циркун, мешканка м. Києва:

- Естественно, мы, как жильцы, против, потому что построить под окнами маркет - это кощунство! Это круглосуточное предприятие, это фонари до одиннадцати вечера. Как власти дали разрешение?

На будівництві з журналістами спілкуватися не хочуть. Перед нами зачиняють ворота.

Працівник будівництва:

- Розкажіть, що ви тут будуєте?

- Це не до мене.

- А чому ви, як тільки побачили телебачення, одразу закриваєте ворота?

- Так сказали…

- А що ви робили там?

- Те, що й ви тут.

- Мене за паркан не пускають.

- А я пройшов?

- Так ви маєте стосунок до будівництва?

- Ні, просто зайшов.

Молодики, які нещодавно вправно махали кулаками, журналістам також не раді.

Охоронець:

- Добрий день, хлопці! А що ви тут робите біля будівництва?

- Нічого. Отстаньте.

Мешканці кажуть, будувати крамницю не дадуть!

Вероніка Циркун, мешканка м. Києва:

- Эта цепь - настройщик. Пожарная, санэпидемстанция дали разрешения. С такими нарушениями - СОС!!!! Мы будем рвать эти звенья, в суде, как угодно. Митинги устраивать, чтобы нас услышали!

Марина Борисполець, Олександр Данилов, НТН.