Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 квітня 2010, 15:01 Суспільство
Вінницькі правоохоронці зацікавилися неповнолітніми жебраками
Вінницькі правоохоронці зацікавилися неповнолітніми жебраками

Вінницькі правоохоронці взялися до жебраків. А саме - до дітей, що просять копійчину на міських базарах. Звідки ці малі старці й де їхні батьки - з'ясовували наші кореспонденти.

Потрапити до табору закарпатських циган - не клопіт. А ось поспілкуватися з тамтешніми мешканцями - неможливо. Всі вони на заробітках. Тож, до шатер приходимо ввечері. Діти залюбки позують перед камерою, а дорослі цікавляться, де й коли зможуть побачити себе на екрані телевізора.

Циганка:

- Хочем посмотреть себе. Підем тут до людей. Подивимся.

- А пускають люди?

- Як не пускають. Там в вагончику, де вони дежурять, сплять вночі. Там смотрім.

Юрій із родиною на Вінниччину потрапив ще восени. Каже, довелося жебракувати, бо треба годувати сім'ю.

Юрій, мешканець Закарпаття:

- Зимой ходили просить. Кто в контейнер, кто металл такой там что-то собирали. Сдавали. И кушать ходили там. Выживали. Все зиму я тут жил, в этих палатках.

У "польових умовах" нині живуть дві сім'ї. Четверо дорослих і діти. Скільки їх - Юрій порахувати не може. Каже, що не пам'ятає. Його брат - теж безхатченко, зізнається: ліпше просити, аніж красти. І мріє про власний будинок. Навіть дату призначив, коли почне його зводити - 10 липня.

Олексій, мешканець Закарпаття:

- И даже я подумал, что целую зиму ходил играл, зарабатывал деньги - все тратил на продукты. Чтоб жену и детей прокормить. Чтобы не идти воровать, чтобы жить на свободе, я вынужден был идти просить, и этим делом заниматься.

Таміла, мешканка Закарпаття:

- А что сейчас готовишь кушать?

- Картошку. Купили на базаре, вон, мяса. Супа варим.

- А малышня як, боліє?

- Боліла, но я з хворою вийшла з ликарні, бо сказали: деньги нема на уколы - выходи з лікарні.

Майже всі мешканці табору не мають документів. Такі циганські родини живуть коштом дітей, розповідають правоохоронці.

Володимир Згодько, керівник відділу ГУ МВС України у Вінницькій області:

- При проведенні перевірок і затримання дітей під час проведення рейдів з'ясовується, що діти в середньому заробляють протягом дня від 100 до 300 гривень, які в подальшому забирають батьки, або особи, як їх замінюють. І витрачають на власні потреби. А саме - це на випивку та цигарки. При чому, вони не забезпечують дітей ані належним харчуванням, не придбають необхідні їм речі.

Від початку року на Вінниччині за жебрацтво порушено близько п'яти десятків кримінальних справ. Проте, лише три з них дійшли до суду. Позаяк законодавство поблажливо ставиться до таких випадків, дорослі не працюють, і живуть коштом малих старців.

Юлія Шипунова. Олександр Миронов. Вінниця. НТН.