Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2010, 16:16 Суспільство
Шоп-ліфтери: крадіжка заради розваги
Шоп-ліфтери: крадіжка заради розваги

Вкрасти хоч би яку дрібницю - таке гасло шоп-ліфтерів. То нова популярна забавка серед покупців великих крамниць. Не лякають їх ані охоронці, ані камери відеоспостереження. Особливості кримінального хобі вивчала Олена Ткаченко.

Чи не диво - чоловік, що до крамниці приїхав на інвалідному візку, а потім самостійно пішов. Щоправда, потай. Зробив кілька кроків до вітрини, і знову - на сідало. А ось це - людина-капуста. Додаткові листки вона нарощує теж у крамниці, поряд із вітриною. Але то не надздібності, а нова забавка - шоп-ліфтинг.

Юрій Ірхін, психолог:

- Мелкие кражи в супермаркетах - например, лишний продукт подкинуть, взвесить не то, что нужно, поставить не ту кнопочку, потому что самообслуживание. Это и есть как раз без границы переходящее из шоппингомании к клептомании.

Шоп-ліфтери - це крамничні крадії. Цуплять, здебільшого, не заради грошей - просто цікаво. Досвідом і перемогами діляться в Інтернеті. Тут таки - головні правила: не попастися охоронцям, взяти товар, сховати десь в одязі та вийти з крамниці хвилини за півтори.

Андрій Мотрунчик, охоронець супермаркету:

- Якщо не бере корзинку, значить, вона не прийшла за покупкою, а більш всього хоче щось викрасти. Людина може довго ходити по залі, вишуковувати місця, де можна сховати, вкрасти щось, або може зайти, сховати і бистренько вийти.

Охоронці в супермаркетах навчилися таких людей вираховувати. Приблизно знають і групи товарів, що цікавлять зловмисників. Ті, зазвичай, полюють на дрібноту. В Європі - на презервативи, жіночу білизну, леза для гоління, шоколад і предмети гігієни. На пострадянському просторі частіше крадуть косметику та їстівне - алкоголь, ковбасу, каву, чай, червоний кав’яр, морепродукти.

Адміністратор супермаркету:

- Бороться с этим практически невозможно, и охранников нанимаем, которые за этим следят, и продавцы, и камеры стоят, но к каждому не приставишь же человека, и камеру не повесишь, все равно под шумок умудряются, и стащить что-то, и испортить.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Якщо в місяці 30 днів, то може бути 30 затриманих.

Охочих же незаконно спустошити крамничні полиці щодня більшає. Та охорона в магазинах навіть обшукувати правопорушників не може.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Они могут задержать, если есть на то серьезные основания, и был выявлен товар, при этом они не могут обыскивать, не имеют права.

Якщо людина вкрала менш як на вісімдесят вісім гривень, карну справу не порушать. Проте, затриманий сплатить штраф. І потрапить до чорного списку міліції. Якщо ж сума більша - взагалі опиниться за гратами.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Если уже попал в видеокамеру, есть свидетели, то это уже доказательная база для суда, милиции, человек однозначно получает срок. Самое обидное, срок за 100-150 гривен, которые вообще ничего не стоят. Я понимаю, для кого-то большие деньги, ну что такое 100 гривен, чтобы потерять 3 года жизни?

Дізнатися, скільки саме крадуть у великих вітчизняних маркетах, важко. Ці дані там суворо боронять як комерційну таємницю. Керівництво крамниць шоп-ліфтерську проблему вирішує у свій спосіб.

Адміністратор супермаркету:

- Работа их, охранников и продавцов, - следить. Не уследили - значит, все с их зарплаты высчитывается, из своей прибыли мы не будем это высчитывать, конечно.

А ще за поцуплене крадіями розраховуються порядні клієнти крамниць. До п’яти відсотків ціни товару заздалегідь закладають на крамничні крадіжки.

Олена Ткаченко, Олександр Стернійчук, Євген Соломін, НТН.