Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2010, 09:04 Суспільство
На варті безпеки київських доріг став новий прилад - "Трукам"
На варті безпеки київських доріг став новий прилад - "Трукам"

Нову зброю проти аварій отримали даївці Київщини. Вони вже використовують пристрій "Трукам", і американська розробка приносить результати. Лише за сорок хвилин апарат відзняв 170 порушників. Та проти деяких безсила і надсучасна техніка. Чому - бачив Тарас Білаш.

На що здатен американський пристрій "Трукам" у справжніх бойових умовах, даївці вирішили показати на трасі Київ-Одеса, в селі Чабанах. Працівник автоінспекції виставляє пристрій на 80 кілометрів за годину. За перевищення цієї швидкості доведеться відповідати.  Не встигли налаштувати диво техніки, як швидкість потоку автівок одразу впала. Водії почали попереджувати один одного про патруль. Та за півгодини пристрій вказав на порушника.

Інспектор ДАІ:

- Ви їхали зі швидкістю 84 кілометра. Вам показуємо момент фіксації швидкості. Прокручую вам, як ви рухалися. Вас зафіксували. А потім сфотографували. Ваш автомобіль?

- Та я не їхав так швидко.

За кілька хвилин автоінспектор зупиняє ще одну автівку. Швидкість - 90 кілометрів. І це в населеному пункті. З фотознімками водій не погоджується. Для нього що "Трукам", що "Візир"... Намагається сперечатися.

Порушник та інспектор ДАІ:

- Толпа машин, ты сам видишь. Пристрій сертифікований.

- Та посмотри, что там видно?

- Тобто ви не погоджуєтеся, що це ваша швидкысть?

- Та нет. Я же вижу, что это населенный пункт и держу где то до 70-ти.

Та суперечки марні. Обом водіям виписують штраф. За перевищення швидкості мінімальне стягнення - 250 гривень. А от покарати шофера престижного позашляховика міліціянтам не вдалося. Хоча й швидкість за сотню. Посвідчення народного депутата гарантує недоторканність. Слуга народу пояснив, що поспішає на роботу. Хоча Верховна Рада зовсім в іншому боці.

Народний депутат.

- Скажіть, куди так поспішаєте?

- На работу.

- А скажіть… (машина їде).

Інспектор ДАІ:

- Він народний депутат, він вам не буде відповідать. Він навіть вікно не відкрив повністю.

- А він показав посвідчення?

- Совершенно правильно.

За годину роботи стражі порядку спинили лише кілька автівок. Адже про пост ДАІ кермувальники попереджають один одного спалахом фар. Інша річ - автоматична робота "Трукаму" в спеціальних боксах. Чи є там пристрій, водіям не видно. Тож на знаки не зважають. Автоматика фіксує ледь не кожного порушника.

Олександр Ткаченко, заступник керівника УДАІ в Київській області:

- Це у нас найбільш небезпечна ділянка дороги. Де дуже багато автомобілів. Ось автомобіль представницького класу. З Дніпропетровська. 111 км на годину.

В автоматичному режимі пристрій може за секунду сфотографувати трьох порушників. Листи щастя з фотокартками та протоколами відправлятимуть пачками.

Олександр Ткаченко заступник керівника УДАІ в Київській області:

- 40 хвилин - 170 порушників. 170 фотографій. 170 постанов вчора видали. Ну, як буде працювать пошта. Два тижні - максимум. Постанови будуть доставлені по всім регіонам України.

Працювати з "Трукамом" зможе навіть дитина. Все схоже на комп’ютерну гру. Прицілюєшся і натискаєш на гачок. Та на дорозі не місце для пустощів. А порушення правил дорожнього руху може закінчитися трагічно.

Тарас Білаш, Святослав Мелешкін. НТН.