Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 квітня 2010, 08:17 Суспільство
Новий прилад "Туркан" стане помічником для ДАІ
Новий прилад "Туркан" стане помічником для ДАІ

На порушників правил дорожнього руху з новим пристроєм. Співробітники Державтоінспекції Київщини озброїлися черговим апаратом для вимірювання швидкості. "Туркан" - розробка космічної агенції НАСА, що визначає швидкість авта за допомоги лазера і діє на відстані більше одного кілометра. Нову зброю ДАЇ-вців бачив і Тарас Білаш.

Космічні технології в руках українських міліціянтів. Пристрій "Туркан" уже рік використовують правоохоронці за кордоном. Відтепер він і в Києві. За технічними характеристиками значно переважає скандальний "Візир". Швидкість автомобілів визначає за допомоги лазера. Реагує лише на одну машину. Тож виявити порушника серед щільного потоку тепер не клопіт.

Олександр Ткаченко, заступник керівника УДАІ в Київській області:

- В потоці їде автомобіль. Направив луч лазера. Я скажу вам, технології сучасні. Чітко видно на фотографії, чітко видно, швидкість якого авта зафіксовано. також видно, яка швидкість і на якій відстані була зафіксована швидкість.

Як і "Візир", "Туркан" може знімати фото й відео. І також у двох режимах: ручному й автоматичному. Швидкість фіксує більше ніж за кілометр, діє й уночі.

Олександр Ткаченко, заступник керівника УДАІ в Київській області:

- Єсть акумулятор, який дозволяє працювати до 15 годин. Також флешкарта. Відповідності такої карти ми можемо накопичувати до до 40 тисяч фотографій. Або 16 тисяч відеороликів.

В Україні таких приладів поки що два. Вартість одного - близько ста тисяч гривень. Придбали "Туркани" для ДАЇ-вців Київської області. Міліціянти запевняють: пристрій сертифіковано, випробувано, й він готовий до роботи. Для нього вже є спеціальні місця на дорогах. Металеві бокси з броньованим склом.

Олександр Ткаченко заступник керівника УДАІ в Київській області:

- Сьогодні у нас 6 термобоксів, завтра - 12. цей процес буде іти і вдосконалюватися. Сьогодні на дорозі Київ-Харків, завтра - Київ-Одеса. Водій не буде знати, в якому термобоксі знаходиться цей пристрій. Буде більше, будуть стояти в кожному термобоксі.

У боксі прилад працюватиме в автоматичному режимі. Знімки порушників надсилатиме в листах щастя.

Олександр Ткаченко, заступник керівника УДАІ в Київській області:

- В цій постанові буде міститися інформація про скоєння правопорушення. А також буде міститися фотододаток, на якому чітко видно момент скоєння правопорушення, місце скоєння. З якою швидкістю рухався, яким прибором знято.

Допомагатиме пристрій і патрулям. У ручному режимі "Туркан" зніматиме відео. Тож якщо порушник потрапить до об’єктива, співробітник ДАЇ має зупинити автівку, показати водієві запис і скласти протокол. Озброєні новим приладом міліціянти вийдуть на дороги Київщини завтра.

Тарас Білаш, Олександр Данилов. НТН.