Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2010, 12:48 Суспільство
У Києві зав'язалася бійка навколо будівництва багатоповерхівки на вул. Гончара
У Києві зав'язалася бійка навколо будівництва багатоповерхівки на вул. Гончара

Чвари в центрі столиці. Гурт активістів намагався заблокувати будівництво на вулиці Гончара поблизу Софії Київської. Утім, забудовники їм завадили. Все це скінчилося кровопролиттям. Бачила шарпанину Марина Борисполець.

На вулиці Гончара у столиці будують уже кілька років - зводять висотку. Утім, такі дії незаконні, стверджують активісти. Зона є природоохоронною, бо розташована поблизу Софії Київської. ЮНЕСКО споруджувати тут багатоповерхівку заборонило.

Інна Совсун, активістка громадської організації:

- Це будівництво незаконне, є припис суду, є ухвала суду, які кажуть про те, що треба забрати цей майданчик, але судові виконавці два роки не можуть зупинити це.

Тож люди вирішили діяти самотужки. Троє хлопців і дівчина видерлися на будівельного крана й заблокували його. На місце конфлікту приїхали міліція, швидка й журналісти.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Що відбувається за цим парканом - таємниця, адже ані пресу, ані мешканців, туди не пускають.

За кілька хвилин тут почалася шарпанина. Активістів змусили злізти з крана. Але вийти з будмайданчика їм не дозволили. На цих кадрах видно, що в одного з хлопців на обличчі кров. У телефонній розмові він повідомив, що йому розбили голову. Міліціянти коментувати ситуацію відмовляються, кажуть, про побиття активіста нічого не знають.

Володимир Собченко, заступник керівника Шевченківського РУ м. Києва:

- Там є міліція, вона там охороняє порядок. Ну, людина залізла на кран, може впасти, чи не може? Ми розберемося. Кров пролилась? Я не знаю. Я не бачу, кому розбили голову, я тут, а вони там.

Поки з журналістами розмовляють тут, там за парканом правоохоронці виводять активістів. Так, щоб з ними не могла поспілкуватися преса. Натовп обурений. Люди кажуть, на будівництві озброєні молодики.

Володимир Пряхин, мешканець м. Києва:

- Товарищ майор, я хочу заявление написать, что мне угрожали оружием, или пустите к вам. Появился человек невысокого роста, выбил телефон, замахнулся, тебе ударить, в это время у него пистолет выпал, а сотрудники милиции сделали вид, что не заметили.

Поки натовп обурюється, до будівництва під’їжджають ще молодики з валізами.

Молодики з валізами:

- Ви на будівництво прийшли?

- Ні, в гості до знайомого.

- Ви, я бачу, з іншого міста. З сумками.

- Ми свого знайомого ждемо.

Місцеві налаштовані рішуче: стоятимуть, доки будівництва не зупинять. Адже кажуть, їхні оселі можуть його не витримати.

Віра Андріївна, мешканка м. Києва:

- Они не только треснули, но и отпали… Трещины в квартирах, эти маячки, это известная методика. Если дом старый, это говорит, что он осел.

Представники Київради стверджують: будинок зводити можна, але не висотку. А такий, щоб пасував до архітектури місцевості. Забудовники ж хочуть спорудити саме багатоповерхівку.

Олександр Бригинець, депутат Київради:

- Цей будинок буде побудований, але він буде нижчий, ніж заплановано, і він буде розбитий на кілька корпусів, щоб наче кілька будинків виглядав.

Що ж до долі затриманих, "Свідка" в міліції повідомили: активістів поки відпустили. Утім, справу лише почали розглядати.

Марина Борисполець, Аркадій Моос, НТН.