Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 квітня 2010, 15:49 Суспільство
Українці винаходять різноманітні способи ухилення від військової служби
Українці винаходять різноманітні способи ухилення від військової служби

За це оголошують у розшук, накладають штраф і можуть відправити за ґрати на три роки. Наступний сюжет - про ухиляння від військової служби. В Україні - черговий призов. Як косять від армії - дізнавався Борис Сачалко.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Весняний призов розпочато. Поки одна частина незанятої молоді готується до армії, інша мудрує, як від тієї армії відкараскатись.

Житель м. Київ:

- А тату можна на руках сделать - и не берут.

Житель м. Київ:

- Говорят, с плоскостопием не берут. Хотя я в этом сомневаюсь.

- Я тебе разочарую: беруть.

- С сердцем если будут проблемы, не возьмут.

Житель м. Київ:

- С мочой перемешивают яйцо сырое, там оно выдает, что белков много. На тему язвы - глотать дофига каких-то таблеток, и потом возникает за одну ночь что-то наподобии язвы.

Усіх хитромудрих у комісаріатах розчаровують.

Житель м. Київ:

- Таких хитрощів дуже багато, і лікарі, які працюють у комісіях, добре знають такі уловки.

Тут і німі починали говорити, і сліпі - прозрівали. Заїки позбавлялися мовних дефектів, а інваліди - ставали на ноги.

Володимир Квітковий, голова військово-лікарської комісії Київського міського військомату:

- Бували випадки, коли призовники накладали на себе гіпс із удаваними переломами кінцівок, і ці гіпси валялись. Знімали їх. Робили рентгенівський знімок, бачили, що там нема ніяких уражень.

Незважаючи на це, військові медики із сумом констатують: за останні десять років здоров’я призовників погіршало. Учетверо збільшилося хворих на сухоти, венеричними недугами хворіють усемеро частіше, а хлопців з нестійкою психікою стало більше втричі. І то - не всі сумні показники. Окрім хвороб проблема і в освіті.

Володимир Артюх, заступник керівника Генштабу Збройних сил України:

- Допускати до складної зброї, яка є на озброєнні сьогодні, людей без елементарних знань фізики, мови ми просто не можемо. Були випадки, коли прийшов призовник, який не мав можливості прочитати. Не міг прочитати. Можливість була - не міг.

Не хворий, читати вмієш, призивають до війська? Не біда. В армії служать тільки ті, хто не дочитав закон до кінця, кажуть юристи.

Ігор Годецький, юрист:

- Раніше було в конституції написано, що існує обов’язок служити в армії. Якщо порівняти з нинішньою - от наше видання. Стаття 65: "захист Вітчизни, незалежності" є обов’язком громадян. Про службу в армії - жодного слова. Наступне речення каже, що громадяни відбувають службу відповідно до закону, але ніде не сказано, що ми зобов’язані.

Усіх захищати країну всеодно не візьмуть, каже правник. Про це ж свідчить й державна статистика. Приміром, цьогоріч до збройних сил увіллються лише вісім відсотків призовників. І це нормально, адже більше армійський бюджет просто не тягне. Не потрапити до числа зазначених восьми відсотків легко, й головне - цілком законно.

Ігор Годецький, юрист:

- Тільки ледащий іде і каже: не хочу і все. Прийдіть і скажіть: от моя відстрочка. От я працюю за фахом: токар, пекар, водій - і йому на рік надається можливість працювати за фахом. Будь-яка корисна діяльність на державу, на підйом економіки держави вона визнається законно як такою, яка дає вам можливість не служити.

Поки юристи з призовниками шукають лазівки в законах, військові чиновники нагадують: у таких випадках між законом та його порушенням тонка межа. І її перетин загрожує ґратами.

Володимир Артюх, заступник керівника Генштабу Збройних сил України:

- Притягнуто до адміністративної відповідальності за ухилення від проходження військової служби - 13 113 призовників. До кримінальної відповідальності, ви бачите, йде тенденція до зростання.

Борис Сачалко, Аркадій Моос, НТН.