Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2010, 14:48 Суспільство
У Києві р. Десна вийшла з берегів і затопила дамбу
У Києві р. Десна вийшла з берегів і затопила дамбу

Велика вода - вже в Києві: вийшла з берегів річка Десна. Води настільки багато, що вона переливається через дамбу. Місцеві рибалки вимушені повертатися додому в брід.

Різке підвищення рівня води в Десні місцеві мешканці помітили одразу. Кажуть, дамбу та дорогу через неї затопило просто на очах.

Місцевий житель:

- Вчора я приїжджав - вода тіки-тіки бігла через трубу. А сьогодні вже йде по повній.

Що таке велика вода - в першу чергу відчули місцеві рибалки. Хто їхав на риболовлю сухою дорогою, тепер повертається у брід. Досвідчені рибалки велику воду зустрічають із острахом. Кілька років тому через схожу повінь декому довелося не раз ночувати просто неба.

Василь Красноус, мешканець м. Києва:

- Я попав роки три-чотири назад на Волзі, я не міг проїхать отут. Я ночував отам за дамбою. Потом на ранок переїхав катером. Машину там залишив. Потім ще раз ночував. Вода спала, Волга - важка машина. Я їду прямо, глядь - нічого не видно. Я "була не була, поїду". А такі легкові машини то зносило з дамби.

Проте, бажаючих проїхати затопленою дорогою вистачає. Води не бояться. Кажуть, затоплює не вперше, а їхати треба.

Тарас Білаш, кореспондент:

- Для місцевих повінь на деснянській дамбі вже - як розвага. Дехто приїжджає помилуватися краєвидом, а хтось і на риболовлю. Кажуть, у дні максимального розливу води рибу тут можна збирати просто руками.

Та вода - стихія неконтрольована, і таку легковажність розділяють не всі. Дехто ще пам’ятає, як повінь на Десні підтопила село Троєщину.

Місцевий житель:

- Отам, де кущі закінчуються, там сама глибша точка. Сама низька точка по дамбі, получається. А там, де воно зараз єсть - може, десь отак.

- По коліно?

- Ну да, по коліно. До села дістало у 70 году. В семидесятом году сама здорова вода була. Друга вода була у 79 году. Це саме здорове, що було. Це якщо ви їхали мимо школи, то так там до валу вода доходила. Повністю це все затопило.

Повінь на Деснянській дамбі взяли під контроль рятувальники. Працівники МНС заспокоюють: до катастрофи ще дуже далеко.

Олександр Хорунжий, керівник відділу ГУ МНС м. Києва:

- Загрози для мешканців немає. Немає будівель, комунікацій, яким буде загрожувати ця вода. До речі, там рівень води змінюється: то зростає, то падає. Це кожного року так відбувається, і ситуація абсолютно під контролем знаходиться у підрозділів МНС.

Загалом із початку квітня рівень води у Дніпрі піднявся на тридцять сантиметрів. За підрахунками рятувальників, Київ може спати спокійно: загроза виникне хіба тоді, як води побільшає метри на два. Але на таке цьогоріч фахівці не чекають.

Тарас Білаш, Олександр Кругліков. НТН.