Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 квітня 2010, 15:39 Суспільство
Кінологи розповідають про свою службу напередодні професійного свята
Кінологи розповідають про свою службу напередодні професійного свята

Собака не лише друг людини, а й вірний помічник, надто - правоохоронців. Ліпше за чотирилапих виявити наркотики чи вибухівку не може ніхто. Проте, пес - грізна сила в боротьбі зі злочинністю лише в парі з кінологом. Про українських Мухтарів у день кінологічної служби МВС - у наступному сюжеті.

Дмитро Давидов, керівник центру кінології Житомирського училища міліції:

- Нельзя собаку заставить там, допустим, взять за шкирки, принудить, чтоб она искала. Послушание там, да сидеть - лежать. Но когда касается спецкурса, вся дрессировка - кинолог подстраивается под собаку. Делает, чтоб она испытывала желание и хотела. Видели собаку? У нее огонек горел в глазах. Она заглядывала в глаза хозяину. "Давай, давай, работать хочешь?"

Навчають чотирилапого за допомоги його улюблених іграшок. Тому завжди інструктор має при собі м’ячика. Каже, це вже професійна звичка.

Дмитро Давидов, керівник центру кінології Житомирського училища міліції:

- В кожному кармані в мене сухий корм. І дома так. Це вже просто я себе не бачу ніде крім кінології. Це моя робота, і її я дуже люблю. І, відповідно, мені приємно, коли собака рядом. Коли вона слухає. Тому м’ячі і корм - все це для собаки.

Саме за допомоги м’ячиків вчать псів шукати вибухівку й наркотики. Кінолог Роман Кулик натренував свою вівчарку "Деббі" виявляти пластид - за місяць.

Роман Кулик, кінолог:

- М’ячик - улюблений її предмет, напитаний пластитом. Запах пластиту на ньому є. Можете понюхати навіть. І коли я ховаю м’ячик, вона зацікавлюється ще і на пластит. Шукає одночасно і м’ячик, і пластит. І коли вона зачує запах, починає обозначати.

Ірина зі своїм улюбленцем опановує ази кінологічної служби. Розповідає: собака наче вундеркінд - швидко вчиться.

Ірина Фоміна, кінолог:

- Навчили вже багато чого. Навчилась. Я пройшла 3 місяці служби ППС. Зараз свого молодшого друга навчаю командам "сісти", "лягти". Щоб він знав, як пошук проходить вибухівки.

Річардові лише дев'ять місяців, але вже незабаром він, як і решта собак центру кінології, стане професіоналами, котрого в пошуковій роботі не замінить найсучасніша техніка.

Олександр Райковський, Віктор Підвисоцький. Житомир. НТН.