Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 квітня 2010, 15:13 Суспільство
За агресію домашніх улюбленців господарів будуть садити за грати
За агресію домашніх улюбленців господарів будуть садити за грати

За собаку - у в'язницю. За агресію домашніх годованців до перехожих господарів садовитимуть за грати. Попереджають, передусім, власників потенційно-небезпечних чотирилапих. А також хазяїв спанієлів і такс - на них нині скаржаться найбільше.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ми у відповіді за тих, кого приручили. За насолоду тримали вдома потенційно небезпечних тварин треба відповідати. Іноді і за кримінальним кодексом.

Постраждалий:

- Руку он сильно мне грыз и палец, а я кричу: "Откусуй уже, откусуй, падлюка, не могу я уже".

У Маріуполі шістдесятидворічний чоловік ішов до крамниці. Аж раптом із сусідського двору вискочив пес. Наче скажений, кинувся на пенсіонера. Порвав одяг і взявся гризти руки. Відтягли пітбуля перехожі. Після того, як ударили тварину лопатою. Покусаного чоловіка доправили до лікарні. На тілі медики нарахували зо три десятки укусів.

Микола Салюкин, старший хірург міської лікарні №1 м. Маріуполя:

- Неизвестно, если бы на его месте оказался ребенок, что было бы? Думаю, это привело бы к последствиям просто невосполнимым.

Хазяйки тварини не посадовлять. Чинне законодавство за собачі укуси карної відповідальної не передбачає. Є тільки адміністративна. А також можуть годованця забрати.

Світлана Васильєва, керівник відділу Центру ідентифікації тварин:

- Если без летальных исходов, то собака эта берется просто под охрану - милиции, тюремных помещений, или закрытого предприятия.

Домашні пси нападають дедалі менше, кажуть у столичному центрі реєстрації тварин. Але кількість покусань ще чимала - торік зафіксували три тисячі. У країні - удвадцятеро більше. Тому народні депутати вирішили посилити відповідальність господарів. За витівки вихованців хазяїв пропонують садовити за грати. Приміром, якщо собака загриз людину - на десять років. Якщо двох або неповнолітню дитину - на дванадцять. За завдання середніх або тяжких ушкоджень - на п'ять.

Олександр Хижняк, собаківник:

- Обычно бывают неадекватными люди, а не собаки. У нормального человека неадекватной собаки не может быть априори, потому что он ее просто даже не купит, изначально.

Олександра можливі новації не лякають. Його собаки - рятівники й няньки.

Ньюфаундленд сам у бійку не піде. Стерпить, якщо дражнитимуть перехожі. Проте, хазяїна захищатиме.

Олександр Хижняк, собаківник:

- За своих могу сказать: скорее всего, он отойдет, рыкнет, но отойдет. Но если будет проявлять агрессию ко мне, то, скорее всего, он станет между нами, и может даже кого-нибудь прикусить слегка.

Попри розміри, вияв агресії цій породі не властивий. Утім, популярні нині здебільшого - потенційно небезпечні собаки.

Тимур, кінолог:

- Овчарки, ротвейлеры и стаффов очень много, очень много.

Чотирилапих, що в цьому переліку, господарі зобов’язані вигулювати в намордниках і на коротких повідцях. А також віддати хоча б на базовий курс дресури.

Тимур, кінолог:

- Агрессивность может быть только в том случае, если будет неправильно содержание той собаки. Если давать выход ее энергии, и не позволять, чтобы она накапливалась, то такие вещи происходить не будут.

А ще Тимур завважує: є вроджені якості. Якщо пса виводили для служби або охорони, то жити йому у квартирі тяжко.

Тимур, кінолог:

- Когда она не используется по назначению, любая порода, которая используется не по назначению, она вырождается.

Приміром, оце чотиримісячні цуценята середньоазійської вівчарки. Алабаї - собаки-пастухи. Їх вивели, щоб охороняли великі стада. Тому дорослі вони - ось таких розмірів і, зазвичай, агресивні. Заводити собаку чи ні - справа кожного. Проте, відповідати за нього саме господареві.

Олена Ткаченко, Олександр Кругликов, НТН.