Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 квітня 2010, 08:32 Суспільство
В Україні взялися перевіряти та демонтувати небезпечні атракціони
В Україні взялися перевіряти та демонтувати небезпечні атракціони

В Україні почали перевіряти атракціони. Старі й небезпечні демонтуватимуть. Про ситуацію з екстремальними розвагами - в сюжеті Марини Борисполець.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Сідаючи на таку карусель, ніколи не знаєш, чим закінчиться поїздка. Адже більшість атракціонів в Україні вже давно не придатні для експлуатації. Утім, демонтувати їх не поспішають.

Ці іржаві каруселі, гойдалки та машинки мають величну назву: парк атракціонів "Нивки". Вже шістнадцятого квітня на них зможуть порозважатися всі охочі, але таких не багато.

Ігор Бабенко, мешканець м. Києва:

- На оті старі іржаві качелі-каруселі? Ні, я його не пускаю туди, мені страшно, бо я чув, що такі старі ламаються, і люди калічаться, я туди його не пускаю.

Євген Іванович свою внучку Вероніку на атракціони не водить. Каже, нині це дуже небезпечні розваги. А сам спробував би, бо полюбляє ризик і адреналін.

Євген Мільченко, мешканець м. Києва:

- Конечно, я рисковый человек, парашютист. У меня 150 прыжков, я наверное бы, не побоялся на эту карусель сесть.

Термін придатності дитячих атракціонів - десять років, дорослих - дев'ять. По тому їх мають щороку оглядати й подовжувати право користування. Проте, каруселі в парку "Нивки працюють уже 25 років. Їхні власники певні: розважатися на них безпечно.

Анатолій Легенький, перший заступник директора ТОВ "Парк Нивки":

- Можуть діяти, тому що надійні, тому що відношення ще друге було, ще не було випадків аварій, ще не було аварій, бо це не екстремальні атракціони, а екстремальні у нас були, так ми демонтували, бо корозія була.

Щоб небезпечних атракціонів було менше, Держгірпромнагляд від сьогодні починає їх перевіряти. До травня планує обійти всі. Пояснює: в Україні старих і зношених розважальних машин значно більше, ніж нових. 45 відсотків ввезені з-за кордону, а там майже всі вони відпрацювали свій термін. Та в нас на них залюбки бавлять усіх охочих. Діяльність таких порушників експерти припиняють.

Степан Дунас, заступник голови Держгірпромнагляду:

- Відповідно до наданих повноважень, ми маємо право притягувати до адмінвідповідальності, максимальний штраф - 10 неоподаткованих мінімумів. Ми маємо право забороняти, призупиняти роботу атракціонів, доки не буде все в порядку.

Утім, випадків, коли навіть опломбовані старі атракціони продають - купа. Врешті, це призводить до фатальних наслідків. Так за останні п’ять років на каруселях та гойдалках дістали травми п’ятнадцятеро людей, загинули - дев'ятеро.

Степан Дунас, заступник голови Держгірпромнагляду:

- Дійсно, одинадцять атракціонів, виведені з експлуатації. Два у Голосіївському парку і дев’ять атракціонів - робота була припинена по Києву. Є і інші приклади по Україні, всього за результатами обстежень - п’ятдесят атракціонів необхідно демонтувати. Це означає, що вони не придатні до експлуатації, за висновками експертів.

Фахівці радять: коли сідаєте на карусель чи гойдалку, обов'язково попросіть працівників показати документи, в яких зазначено, що атракціони безпечні. Щоправда, й такі дозволи не є гарантією вашої безпеки.

Марина Борисполець, Олександр Кругликов, НТН.