Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2010, 14:52 Суспільство
Рятувальники влаштували навчання з ліквідації наслідків повені
Рятувальники влаштували навчання з ліквідації наслідків повені

Увага. Таке можна побачити лише в кіно. Справжній екшн показують українські рятувальники. В наступному сюжеті: польоти українських та імпортних гвинтокрилів, сльози постраждалих і напруга спецоперації.

На березі - знервовані рятувальники. З-за дерев, повільно, як хмара, вилітає вітчизняний "МІ-8".

Слідом, як на кадрах блокбастеру, з'являється інший гвинтокрил - європейський.

Доки новинка оглядає берег, "МІ-8" уже знайшов оточеного паводком чоловіка. З кабіни спускається мотузка, на мотузці - рятувальник. Підбирає на березі людину, і на своїх плечах повертає її на суходіл.

За кілька секунд цілий гурт постраждалих знаходить і новий вертоліт. Частину підбирає, до іншої поспішає рятувальний човен. Усіх жертв повені доправляють на берег.

Це так рятувальники до повені готуються. Щоб коректно координувати свої дії у надзвичайній ситуації, влаштували тренування. Відпрацьовують усе до дрібних деталей. Умовних жертв лікують на місці.

Рятувальник:

- Яку ви допомогу надаєте?

- Психологічну. У людини стрес. От чайочок.

На навчаннях усе максимально реалістично. Іноді постраждалі так у роль входять, що журналісти лякаються.

Пострадавший:

- В мене помер чоловік! Та ну вас!

За тренуванням пильно стежить міністр. Про кожен крок йому доповідають. Україні потрібна техніка, каже Шуфрич, адже рівень річок в Україні катастрофічно підіймається.

Нестор Шуфрич, міністр із питань надзвичайних ситуацій:

- Сегодня создано 8 оперативных округов для минимизации ликвидации наводнения, также более 40 тысяч сил различных ведомств.

А ще не вистачає людей. Мізерна зарплатня в усьому винна. Б'ються зі стихією МНС-івці на голому ентузіазмі.

Віталій Карвовський, керівник аварійно-рятувального загону:

- Все зависит от того, кокое будет наводнения. Допусти, мое подразделение, если будет мощное наводнение, может перекрыть улицу или пол-улицы. Что касается выучки, я в них уверен.

До повені готові. Щоправда, рятувальники зізнаються - дай Боже, щоб знання, отримані під час таких навчань, не довелося застосовувати у реальному житті.

Борис Сачалко, Святослав Мелешкін. НТН.