Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2010, 09:41 Суспільство
Роману Пошелюзному вручили посмертну нагороду "Герой-рятувальник"
Роману Пошелюзному вручили посмертну нагороду "Герой-рятувальник"

Хтось замовляє кілерам власного батька, а хтось рятує в пожежах чи водоймах незнайомих людей і навіть гине. Один з таких героїв - Роман Пошелюзний. Він кинувся у воду за 5-річною дівчинкою, врятував. А от сил вибратися самому забракло. Його нагороду "Герой-рятувальник року" посмертно отримала родина. Без батька лишилися двоє діточок.

Про вчинок Романа і досі говорить усе містечко Ананіїв, що на Одещині. Торік він з родиною відпочивав на місцевому озері. Побачив, як 5-річна дівчинка впала в воду з катамарана, і з берега кинувся рятувати дитину. Підхопив її на глибині. За 10 метрів від берега знесилений чоловік віддав дитину. А от врятуватися самому не стачило сил.

Ігор Савельєв, заступник керівника ГУ МНС в Одеській області:

- И, несмотря на то, что в это время он был не на рабочем месте, а был в свободное от службы время, он проявил себя, спасая ребенка, и выполнил свой долг как профессионал, до конца. К сожалению, погиб сам, а ребенка спас.

Посмертну нагороду "Герой-рятувальник" року керівництво одеського МНС вручило рідним. У загиблого залишилися дружина та двоє дітей: донька і син восьми та п'яти років. Батько врятованої дівчинки згадує, як дізнався про страшну звістку.

Віталій Іванов, батько врятованої:

- Конечно, было очень тяжело, я был в шоке просто. По сей день я не могу отойти, и не могу с этим смириться, потому что я знал этого человека как своего родного брата. Я представил, что сделал для меня Рома, насколько огромный поступок, необъяснимо огромный.

Загиблого товариша колеги пам’ятають мужнім і сильним чоловіком. А найкращий друг називає останню зустріч неймовірною. Каже, коли йшов у рейс, Роман прощався з ним, ніби щось відчував.

Віталій Іванов, батько врятованої:

- Когда посмотрел на наго, я смотрю - у него на глазах слезы. Я говорю: "Рома, перестань. Что за сырость, что за слезы?" Он так сдержал себя, говорит, Виталик, не переживай, с детками будет все нормально. То есть, иди спокойно. Он мне говорит так: "Ты идешь, у тебя там такая работа тяжелая, ты, говорит, не переживай, с детками будет все нормально". Я же не думал, что все кончится вот таким образом…

Врятувати життя людині, пожертвувавши власним, наважиться не кожен, кажуть в МНС. Так може зробити тільки справжній рятувальник, відповідальний батько та мужній чоловік.

З Одеської області - Оксана Піднебесна, Влад Величко. НТН.