Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2010, 14:14 Суспільство
Правозахисники: стягнення штрафів за парковання суперечить конституції
Правозахисники: стягнення штрафів за парковання суперечить конституції

Не зрозуміло водіям, коли вони міркують - платити чи не платити перед тим, як заїхати на парковання. Нові правила, що їх затвердив кабмін, вибору не залишають. Правозахисники ж зазначають: правила суперечать конституції.

Перед тим, як припаркувати машину, Олександр щоразу перераховує гроші у власній кишені. Краще 10 гривень за місце заплатити, ніж кілька сотень штрафу.

Олександр, водій:

- Буду нервничать. Кому приятно, чтобы на колесе это висело.

Платити не потрібно, кажуть у громадській організації. Постанову кабінету міністрів про платні паркування вивчили і визначили: вона суперечить конституції. В жодному пункті основного закону не передбачене покарання за порушення правил зупинки у вигляді обмеження можливості користуватися машиною. Іншими словами, штраф за порушення правил паркування неправомірний, кажуть активісти. А тому блокування на автівці можна знімати самостійно, а більш гуманний спосіб - це хто не хоче мастити руки і битися із паркувальниками - просто відмовитись сплачувати гроші за розблокування.

Дмитро Гнап, правозахисник:

- Ви маєте повне право відмовитися від оплати послуг, вимагати від них складення спеціального документу, який направляється до суду. І блокувальник складає цей документ, знімає вам блокіратор, і після цього документ направляється до суду. А в суді, я вам 200 % кажу, - блокувальники програють.

У підприємстві, що паркуванням завідує, недосконалість українського законодавства розуміють. Вже нині на розгляд міністрам поданий законопроект, який би регулював роботу паркувань. Якщо його приймуть, на машину нічого не вішатимуть, а просто накладатимуть штраф. Європейська практика.

Олена Поліщук, керівник Київпарктранссервіс:

- Ми дали пропозиції свої, але спеціалісти, які сьогодні працюють на держрівні, вони мають визначити, що більше підходить для нашого міста і країни. Чи це буде ДАІ, чи оператори, що будуть виконувати ці функції.

Привести паркування до людського вигляду обіцяють до 2012 року. Починається робота вже нині. Окреслення паркувань спеціальною розміткою почнуть вже весною.

Борис Сачалко, Аркадій Моос. НТН.