Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2010, 12:37 Суспільство
Київські зелені насадження можуть не витримати відлиги
Київські зелені насадження можуть не витримати відлиги

Київські дерева, що ледве перезимували, навряд чи переживуть відлигу та весну. Їх може занапастити талий сніг.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Те, що не знищили зимові снігопади, навесні може добити талий сніг. Більшість молодих дерев навряд чи доживе до справжнього тепла.

Нинішня зима стала справжнім випробуванням. І не лише для людей, а й для рослин. У січні важкий мокрий сніг, що падав кілька діб, зламав близько п’яти тисяч дерев у самій лише столиці. А ті, що вціліли - можуть не витримати відлиги й весни.

Володимир Борейко, еколог:

- Так как у нас всю зиму посыпали соль, то, как начнет таять снег, эта соль будет растворятся и выпадать, естественно, на землю, на газоны, там, где растут деревья. Наши деревья - они привыкли расти в нейтральной почве, это не кактусы, не верблюжья колючка, которая любит соль и расти в пустыне, поэтому им не понравится.

Доріжки в парках та скверах, якщо й посипали взимку, то лише піском. А ось для київських автошляхів комунальники солі не шкодували. Для рослин вона вбивча. З першою відлигою все, що лежало на поверхні, почне всмоктуватися у ґрунт. І дерева чахнутимуть. Доки не загинуть.

Анатолій Яцик, директор інституту водогосподарських екологічних проблем:

- Вони обмежені в площі забора води, то їх періодично приходиться міняти. Дерева міняють будь-які речовини, які нехарактерні є, вони впливають на дерева, і, в кінцевому випадку, вони гинуть.

Олександр Козловський, гендиректор Київзеленбуду:

- Да, действительно, в зоне, прилежащей, к проезжей части, там использовалась соляная пещано-гравийная смесь Киевавтодором, и, действительно, есть риск утраты зеленых насаждений.

Щоб не втратити дерев, кажуть у Київзеленбуді, з початком відлиги їх щедро поливатимуть, аби змити сіль глибоко в землю. Хоча екологи певні, такі методи неефективні. Про зелені насадження треба було подбати ще восени, а не махати руками вже після бою.

Володимир Борейко, еколог:

- Что делают во всех цивилизованных странах: во-первых, убирают снег, не дают ему превратиться в лед первые два дня. Ну, а там, где уже лед появился, просто посыпают экологически безопасным раствором. И все.

Шкода київським деревам не лише від отруєного ґрунту, а й від загазованості. Надто хворіють білі каштани. Екологи застерігають: їх не можна садити при дорогах. Радять стійкі до забруднення клени й пірамідальні тополі. У Київзеленбуді обіцяють цієї весни столицю знову озеленити.

Олександр Козловський, гендиректор Київзеленбуду:

- Сколько мы сможем высадить, столько мы и будем высаживать. Зеленых насаждений у нас на сегодняшний день достаточно, порядка 10-15 тысяч деревьев, мы готовы предоставить для того, чтобы их высадить. Какие деревья будут высаживаться - мы будем прорабатывать в формате того, в каком месте их будут высаживать.

На вулицях посадять акації, каштани білі й червоні, липи, клени, ясени, яблуні. На набережних - верби, граби, горобини. Біля транспортних розв’язок - ялини, туї, берези. У міських парках та скверах - катальпи, магнолії, сливи, горіхи, сосни, дуби. Утім, оптимізму комунальників не поділяють екологи. Кажуть, за рік половина нових дерев неодмінно загине.

Марина Борисполець, Олександр Мироненко, НТН.