Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 березня 2010, 13:41 Суспільство
Україну спохватила необґрунтована паніка навколо можливого землетрусу
Україну спохватила необґрунтована паніка навколо можливого землетрусу

Україну таки може потрусити. Вчені погоджуються з інформацією румунських колег про можливість дев'ятибальних поштовхів у Карпатах. Зона "Вранча" завше була сейсмічно активною. І поштовхи земної тверді там спостерігають не один десяток років. Проте, коли станеться землетрус і чи станеться він взагалі, стовідсотково прогнозувати не може ніхто. Інформація румунських вчених - не більше, ніж наукове припущення. Тож паніка зайва, запевняють фахівці.

В Україні паніка навколо можливого землетрусу. Про страшну стихію згадали після трагедії в Туреччині. 8 березня від поштовхів силою 6 балів за шкалою Ріхтера там загинули семеро людей. Олії у вогонь додали румунські вчені. За їхніми прогнозами, землетрус можливий на півдні Карпат.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики:

- Их ученые логично ответили, что максимальное землетрясение, которое может произойти в этой зоне, будет приблизительно 7,8. Когда их спросили, какие воздействия могут произойти на границе с Украиной, они честно ответили то, что показано на картах общего сейсмического реагирования. О том, что здесь может быть восьмибальный эффект. А на ослабленных грунтах даже 9-бальные.

Проте, сприймати цю інформацію потрібно тільки як наукове припущення. Сказати, чи станеться лихо взагалі і коли саме не здатен жодний вчений на планеті. Проте, ажіотаж та паніка навколо потенційної загрози розійшлися країною як хвилі по воді. Епіцентр переполоху - південні регіони.

Світлана Водолага, помічник керівника ГУ МНС у Миколаївській області:

- У нас было зафиксировано более 5 тысяч звонков, что, как бы не характерно при плохих погодных условиях. Люди переживали о том, надо ли выходить, надо ли куда-то эвакуироваться.

Україну трусить кількасот разів на рік, стверджують науковці. Та окрім фахівців про це ніхто не знає. За південними Карпатами спостерігають дуже давно. Відчутні землетруси відбуваються там раз на тридцять років. Тож звідки така паніка, вчені не розуміють. Про потенційну загрозу відомо давно. Прораховані й можливі наслідки.

Олександр Кендзера заступник директора інституту геофізики:

- В ближайшие 50 лет здесь в Киеве не будет превышать 6-бальное воздействие. Когда речь идет о Закарпатье, то речь идет о восьмибальном воздействии. Большая зона идет под 7-бальной. А вот если говорить о юге Крыма, то тут могут быть землетрясения 9 и 10 бальные.

Та ще з часів Союзу Україну забудовували з урахуванням карпатських поштовхів. Тож будинки мають вистояти. А панікувати не потрібно, переконують фахівці.

Юрій Ірхін, психолог:

- Это эффект обыкновенного психического заражения. Есть такая народная мудрость: "Слышу звон, не знаю где он". Очень редко отсеиваем достоверную от недостоверной.

Заспокоюють і рятувальники: жодної інформації про небезпеку вони не отримували.

Олександр Хорунжий, керівник відділу ГУ МНС в м. Києві:

- Не отримували офіційної інформації і прогнозів від сейсмологів, від інституту геофізики. Тому прогнозувати будь яку ситуацію ми не можемо. Працюємо в звичайному режимі.

Тарас Білаш, Олександр Миронов, Олександр Кругліков. НТН.