Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 березня 2010, 14:21 Суспільство
Правоохоронці борються з продавцями первоцвітів
Правоохоронці борються з продавцями первоцвітів

Весняне свято - лихо для рідкісних квітів. Напередодні Міжнародного жіночого дня масово зривають і продають проліски, занесені до Червоної книги. Щоб хоч якось зарадити, екологи щороку вирушають у рейд.

Українські екологи вийшли на полювання за квітковими браконьєрами. Шукали первоцвіт.

Галина ці квіти везла аж із Криму. Це чи не єдине місце, де підсніжники вже ростуть.

Галина, продавчиня:

- В Крыму - там его столько, этого ветровика, как снегу. Больше, чем снегу в Киеве.

Із вилученням не згодна. Говорить: такий різновид пролісків до червоної книги не занесений.

Галина, продавчиня:

- Мы его вытягиваем из луковицы, и луковица, когда лопается, она дает два цветка, а не один. И потом этот цветок - он под охраной, он не занесен в красную книгу.

Занесений, переконують екологи. На Галину складають протокол.

Правоохоронець:

- Протокол, в котором я указываю, что у гражданки изъято 29 букетиков по 30 цветов в каждом. То есть, 876 подснежников. Ущерб, нанесенный государству, составил 9 тысяч гривен.

Така немала сума тому, що штраф за одну квітку - близько десяти гривень. Перехожі обурюються: нехай собі продає Галина. Та кому й звідки знати, де жінка ті квіти зірвала.

Петро, мешканець м. Києва:

- Я вчера передачу смотрел: в Крыму там женщина вырастила на огороде подснежники, - то пожалуйста. Я сорвал подснежник. И как вы можете сказать, что я сорвал его в лесу?

Ну нічогенький такий городик, на якому можна виростити близько тисячі підсніжників, дивуються екологи. І додають: проліски не нищили б, якби суди порушників штрафували. Торік із трьохсот п'ятдесяти протоколів покарали всього тридцятьох осіб. Та й у тих суми штрафу смішні. Та найбільше для збереження природи українцям не вистачає культури. У Європі червонокнижна квітка - недоторканна не так за законом, як за мораллю.

Володимир Борейко, еколог:

- В Эстонии - там я удивился, почему в лесах есть подснежники, а на базарах - нет. И мне сказали, что это не модно. У нас это обида, если кто-то подарит девушке подснежники.

Крим і Карпати - регіони, з яких найчастіше везуть на продаж квіти. Продають у людних місцях великих міст.

Михайло Богомаз, еколог:

- Всі ці квіти, вони роз’їжджаються по основних точках Києва. То це метро Лук’янівська, Майдан Незалежності, Позняки, Либідська, і, фактично - найбільші станції метро, або просто активні місця: на виході з ринків, у переходах.

Для боротьби з торгівлею пролісками екологам не вистачає державної ініціативи, а відтак - і коштів. Але й так є чим хвалитися: за останні роки первоцвіту на базарах поменшало вдванадцятеро.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Теоретично, увесь конфіскат потрібно знищувати. Але екологи зізнаються: на таку красу просто рука не підіймається. Тому всі вилучені квіти кладуть до пам’ятників.

Михайло Богомаз, еколог:

- Думаю, ніхто його звідси не забере. Це просто кощунство, звідси брати.

Борис Сачалко, Олександр Данилов. НТН.