Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2010, 14:30 Суспільство
Київ готується до масштабної повені
Київ готується до масштабної повені

Київ, тим часом, готується до пост-крижаного лиха: українська столиця чекає на потоп. Та екологи й природознавці радять громадянам пильно стежити за приготуваннями влади, аби вони не були надмірними. Адже в мерії вже планують виділяти бюджетні гроші на закупівлю човнів і евакуацію містян.

Такого снігопаду, як нинішньої зими, не було в Україні із 1979 р. Тридцять років тому в Києві затопило Труханів острів, Гідропарк і Поділ. А відтак і цієї весни паводок прогнозують потужний. Вода у річках може піднятися вище припустимої норми.

Микола Кульбіда, керівник Українського Гідромецентру:

- Рівень води… щоб і журналісти і громадяни наші не плутали: не буде у нас підйому води на вісім метрів, якщо сьогоднішній рівень коливається 50-60 см в межах води і становить десь близько 450 сантиметрів, тобто, ось ці вісімсот сантиметрів це і буде той рівень. Тобто, вода підніметься на два, два з половиною сантиметри над поточним рівнем води.

Трохи підтопить, кажуть, і лівий, і правий берег столиці. У зоні ризику: дачі на Русановських садах, Гідропарк, вулиця Причальна, Воскресенка, низка урочищ - Ситняки, Моложі, Горбачиха, Старе село, Наталка. Підтопить також острови: Рибальський, Долобецький, Галерний. Можуть опинитися у воді і парки: Троєщина та Оболонь. А ще - набережні. Також села: Чапаєвка, Корчувате, Бортничі. Найбільше підтоплення загрожує дачам на самовільно намитих територіях.

Віталій Пшеничний, керівник ГУ з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Особливо це стосується Конча-Заспи, де намиваються величезні масиви піску, будуються локальні захисні стінки, робляться різні підпірні споруди… Все це спричинило звуження основного русла, яке становило десять років тому ще сім кілометрів, сьогодні ширина русла становить сімсот метрів.

У мерії вирішили: береженого Бог береже. І почали підготовку до евакуації ледь не половини Києва. Розгорнули таку діяльність, ніби чекають на всесвітній потоп. Уже складають перелік вулиць, з яких, імовірно, доведеться вивозити мешканців. Готують дитячі садки і школи до прийому біженців. А до чотирнадцятого березня взагалі збираються ухвалити детальний план евакуації. У міському управлінні з надзвичайних ситуацій пропонують закупити обладнання на мільйон гривень.

Іван Гаврилюк, перший заступник керівника ГУ з надзвичайних ситуацій в м. Києві (телефоном):

- Бури ручні, бензин, топливо, жилет рятувальний, засоби для знезараження питної води, круги, мішки поліетиленові, причепи для човнів, човни надувні. Ну, поки, я тут бачу, плануємо двадцять два штуки придбати, тому що у нас є чотири.

Аби запобігти підтопленню в Київському морі, воду щодня спускають на 2-3 сантиметри. Постійно перевіряють стан насосних станцій і дамб. Мерія збирається зустріти велику воду в стані повної бойової готовності. Хоча, за словами екологів, під час паводку киян цілком урятують гумові чоботи, аби долати великі калюжі. А вони у столиці стовідсотково будуть. Досить лише глянути на кучугури снігу на тротуарах.

Марина Борисполець, Аркадій Моос, НТН.