Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 лютого 2010, 19:53 Суспільство
В Черкасах жителі гуртожитку живуть під дірявим дахом
В Черкасах жителі гуртожитку живуть під дірявим дахом

У Черкасах мешканці гуртожитку благають про допомогу. Одинадцять родин уже три роки живуть із дірявим дахом. А весняна відлига для людей - справжнє лихо. У власних кімнатах вони змушені спати під поліетиленовою плівкою та щогодини вичерпувати воду.

Замість домашнього комфорту - тазики та відра, замість шпалер - пліснява. Для мешканців цього гуртожитку - як не дощ, так "вселенський потоп". Весняна ж відлига стала справжньою катастрофою. Вода зі стелі біжить немов із трубопроводу. Самотужки людям не впоратись, а балансоутримувачу комуналки до їхніх проблем байдуже.

Валентина Дубіневич, мешканка м. Черкас:

- До кого не ходили, до кого не звертались. Ми - маленькі люди, і нікому ми не нужні. Нікому ми дійсно не потрібні.

Валентина Дубіневич працює двірником у державній будівельній корпорації, котра є власником гуртожитку. Два роки тому Валентині дали кімнату. Відтоді з двома дорослими дітьми змушена мешкати на кількох квадратних метрах під рясним душем. Напередодні нашого приїзду керівництво зглянулося: жінці видали ордер на таку ж кімнату в іншому під'їзді. Там не тече.

Валентина Дубіневич, мешканка м. Черкас:

- Ми тобі міняємо кімнату мокру на суху. То вони мені ордер дали. Але я поки що не вірю, що його в мене не заберуть і мені не доведеться жити у цій старій кімнаті.

Таких, як Валентина, на поверсі ще одинадцять родин. Всі вони сумлінно сплачують комунальні послуги, натомість не отримують жодної допомоги. Гуртожиток не бачив ремонту більше 15 років. Люди в розпачі. Альтернативного житла їм не пропонують, а власним коштом полагодити покрівлю не дозволяють.

Люба, мешканка м. Черкас:

- Люди готові зробити ремонт за рахунок комунальних послуг. Але ніхто не дає дозволу ні на ремонт гуртожитку, ні на ремонт даху не дають дозволу.

На балансі організації 25 будинків. І всі занедбані. Офіційно коментувати ситуацію її керівництво відмовляється. В Черкаському управлінні ЖКГ кажуть: балансоутримувач - банкрут. Нині в суді розглядають питання про переведення цих будинків у комунальну власність міста. Але на їхній ремонт коштів у бюджеті теж немає.

Андрій Дзюба, керівник департаменту ЖКГ Черкаського міськвиконкому:

- За два роки це підприємство має бути закрито, і ці будинки повинні перейти місту. Згідно закону, 50 відсотків на капітальний ремонт держава повинна передати місту. Другі 50 відсотків місто повинно само знайти. Я не знаю, де їх візьме місто.

Капремонт обійдеться міському бюджету в 11 мільйонів гривень. Доки чиновники переведуть будівлі у комунальну власність та віднайдуть гроші, мине не один рік. Мешканці ж будинків-примар потребують допомоги сьогодні.

Станіслав Кухарчук, Володимир Тихомир, Черкаси, НТН.