Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2010, 12:06 Суспільство
У зв'язку з інавгурацією президента частина київських доріг буде перекрита
У зв'язку з інавгурацією президента частина київських доріг буде перекрита

У правоохоронців стріляють, на них лаються, так іще й доводиться працювати в посиленому режимі на різних святах і урочистостях. Доведеться їм попотіти й під час інавгурації нового президента. Постраждають і київські водії - міліція перекриватиме вулиці.

Марина Борисполець, кореспондент:

- У четвер новообраний президент України присягне на вірність країні та народові. Сьогодні ж тривають останні приготування. До завтра, судячи з усього, центр столиці заблищить як нова копійка.

Не було би щастя, так інавгурація допомогла. Сніг, який у столиці не вивозили місяцями, прибирають зі швидкістю звука сотні одиниць техніки й тисячі людей. Центр Києва і вулиці, якими везтимуть нового президента та іноземні делегації, вичищають і вимітають. Щоби перед гостями соромно не було. Найактивніше метушаться робітники на Банковій і біля Українського дому.

Раїса, працівниця Київпастрансу:
- А ми вже прибрали сніг тут.

- А було багато?

- Звичайно, багато.

- Скільки прибирали?

- Два дні, напевне.

- Ну як, взагалі відчувається, що завтра інавгурація?

- Звичайно, відчувається.

- А як відчувається?

- Ну, тому що роботи більше стало, то і відчувається.

Тут усі працюють заради однієї мети - зустріти президента гідно. Тож допомагають розчищати сніг навіть даївці.

Працівник ДАІ:

- Добрий день, а що ви тут робите?

- Доброго дня. Ось, бачите, машини відганяємо, щоб почистити сніг. Ми тут з обіду начали довбати, і все.

Сніг у столиці розчистять на радість пішоходам. А от автомобілістам буде непереливки. В місті обіцяють рекордні затори через перекриті вулиці.

Добрим словом згадають президента водії, що їхатимуть у день інавгурації проспектом Бажана і дорогою з Вишгорода до Києва. Вранці з Борисполя прямуватимуть кортежі іноземних делегацій, а новообраний голова держави поспішатиме з дому в Межигір’ї. З дев’ятої години всі транспортні проблеми переїдуть у центр столиці. Вулицю Грушевського перекриють через молебень у Києво-Печерській лаврі. О десятій президент присягатиме у Верховній Раді, тож не варто в цей час їхати ще й на Шовковичну та Інститутську. Далі всі учасники церемонії, а з ними - затори, перемістяться до секретаріату Президента, на Банкову. О чотирнадцятій - офіційний прийом в Українському домі: не проїдеш на Хрещатику та Європейській площі.

Світлана, мешканка м. Києва:

- Чесно кажучи, негативно я ставлюся до цього, тому що кожна людина має вільний доступ добиратися до своєї роботи. Чому, наприклад, мають кидати свої машини невідомо де, якщо людям треба добиратися до центру. Або просто залишати їх вдома. Не розумію просто з якого це дива.

Олександр, мешканець м. Києва:

- Это неуважение, прежде всего, к народу, к жителям столицы, потому что так относятся… Я ездил в другую страну, видел как это всё происходило. В Италии не перекрывают, когда ехал премьер- министр.

Завтра працюватимуть у посиленому режимі не лише даївці, а й інші силові структури. Охоронятимуть новоспеченого президента та високих гостей: міліція, служба безпеки та управління державної охорони. Правоохоронці будуть усюди: на вулицях, у приміщеннях і на дахах.

Наталя Сторожик, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Загалом на завтрашні заходи залучено близько чотирьох тисяч працівників міліції. Від місць зустрічі делегацій, які будуть перебувати, до місць перебування. І саме в тих місцях, де будуть перебувати делегації, також будуть нести службу працівники міліції. Офіційно у нас буде 24 групи документування, дві групи вибухотехніків, і чотири слідчо-оперативні групи.

У міліції кажуть: нинішня інавгурація мало відрізняється від попередніх. Правоохоронці працюють у тому ж режимі, що й кожні п’ять років.

Марина Борисполець, Кирило Коротких, НТН.