Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2010, 09:13 Суспільство
Розвалився пам'ятник засновникам Києва
Розвалився пам'ятник засновникам Києва

Надзвичайна пригода в Києві: розвалився пам’ятник засновникам міста. Човен Кия, Щека, Хорива та Либіді розколовся навпіл: середній і молодший брати відпали від монументу. Столичні чиновники кивають на морози.

Пам’ятник тріснув навпіл і розвалився 23 лютого, під вечір. Один із найвідоміших постаментів столиці одразу накрили брезентом і взяли під охорону комунальники. Що сталося з улюбленим місцем молодят і візиткою Києва - ніхто не розповідає.

Правоохоронець:

- А Голубченко що сказав?

- Він там зібрав усіх, а ми тут просто охороняємо, щоб ніхто не впав.

Впасти пам’ятникові допомогла столична влада. Про це зізналися в міській адміністрації. Мовляв, у конструкції монументу були дефекти, та й матеріал нікудишній: човен із бетону, обшитий міддю. З часом судно засновників Києва почало тріскатися. Столичні можновладці вирішили доламати та віддати на реконструкцію.

Руслан Кухарнеко, керівник головного управління охорони культурної спадщини КМДА:

- Бетон, який знаходиться всередині міді, не має можливості висихати, він втрачає свою несучу здатність. І це призводить до того, що він під час розмороження-замороження набуває губчастої структури.

Пам’ятник Кию, Щекові, Хориву та Либіді простояв на березі Дніпра 28 років. За кілька днів його зовсім демонтують, пообіцяли в мерії. А коли поставлять новий - ще невідомо. Обіцяють човен зробити з міді, щоб стояв віками, а скульптури трьох братів і сестри відремонтувати.

Руслан Кухарнеко, керівник головного управління охорони культурної спадщини КМДА:

- Я думаю, що скульптуру Либідь ми залишимо такою, тому що вона пустотіла. А з Києм, Щеком та Хоривом - доведеться їх розрізати, виймати звідти бетонну складову, знову їх спаювати.

Тарас Білаш, Віталій Савенко. НТН.