Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2010, 15:25 Суспільство
Постраждалі від недбальства матері брати потребують опіки
Постраждалі від недбальства матері брати потребують опіки

Недбальство матері призвело до лиха на Черкащині. Жінка відпочивала після чергової дози спиртного, а її двоє неповнолітніх дітей готували обід на паяльній лампі. Прилад розірвався й покалічив хлопців. Було це восени 2009-го. Нині ж діти в лікарні, а їхня мати - під слідством.

Восьмирічний Ярослав Самохвал в опіковому відділенні півроку. Його вже охрестили "сином полку". За життя дитини медики боролися і вдень, і вночі. Ярослав переніс дві важкі операції. Попереду ще одна, та довгий шлях реабілітації.

Лікар:

- Давай ми зараз покажем, як ми можем розігнути руку. Ну вот, після операції вже повністю може розгинатись рука.

Володимир Красюк, лікар опікового відділення Черкаської лікарні:

- Реабілітаційний період для Ярослава до повноліття. Поки він буде рости, це буде постійний диспансерний нагляд, обов'язково.

Тяжкі опіки хлопчик дістав у результаті вибуху паяльної лампи, на якій готував обід. Ярослав з бідної родини, тож гроші на його лікування збирали всім миром. І сталося диво. У перші дні після трагедії однокласники, сусіди та небайдужі люди принесли до лікарні понад 40 тисяч гривень.

Дана Гуля, старша медсестра опікового відділення Черкаської лікарні:

- Люди вот сегодня принесли, они запечатались, и сегодня же я бегу в аптеку и покупаю, что ему надо купить: на перевязку, на медикаменты. Все копейки, буквально, все деньги фиксируются.

Реабілітаційний курс Ярославу необхідно пройти у санаторії на Вінниччині. Є направлення, є гроші, та немає дорослого супроводу. За невиконання батьківських обов'язків проти матері хлопця порушили кримінальну справу. Опікуна ж і досі не знайшли.

Ольга Лактіонова, прес-секретар прокурора Черкаської області:

- Було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 166 КК України, яка передбачає злісне невиконання обов’язків батьками стосовно своїх дітей. Справа передана до суду, чекаємо вироку.

За кілька годин до візиту знімальної групи старший брат Валентин надіслав мамі листа, в якому запитав, чому вона не приїжджає?. З дня трагедії Валентин перебуває в дитячому притулку». За цей час жінка навідалася лише раз.

Валентин, постраждалий:

- А ти додому хочеш?

- Не знаю. Ну, якось не дуже. Одне тільки хочу: коли з інтернату вернусь, хочу до бабушки.

Директор притулку впевнена, що матір братів Самохвалів суд позбавить батьківських прав. Адже через її асоціальний спосіб життя це питання розглядалося неодноразово. Після рішення суду на дітей чекають інтернат або нова родина.

Мирослава Бондар, директор Черкаського дитячого притулку:

- Однозначно ці діти не будуть розділені. Вони сумують один за одним. Доки Ярослав перебуває у лікарні, Валік дуже сумує, і ми якнайчастіше намагаємось провідувати Ярослава у лікарні, щоб вони спілкувались.

Соціальні служби чекають рішення суду та підшукують людей, які б прийняли братів до своєї родини.

Станіслав Кухарчук, Олександр Таран, Володимир Тихомир, Черкаси, НТН.