Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 лютого 2010, 14:18 Суспільство
У підлітковому віці агресивні методи виховання не діють
У підлітковому віці агресивні методи виховання не діють

Особливості виховання чи вроджена агресія. У підлітковому віці діти щедрі на емоції. Інколи неконтрольовані. Істерики, здебільшого, вислуховують батьки. А то й ляпаса можуть дати. Як пережити підлітковий період - дізнавалася Олена Ткаченко.

Снігова баба не вдалася. Дрібниці, каже Олена. Головне, з вихованням сина все гаразд. Антон - справжній передовик, у нього купа захоплень.

Антон, школяр:

- На пианино - просто посмотрел по телевизору, мне тоже захотелось. А на танцы - одноклассник ходил, и я тоже захотел.

Гуртки обирає сам. Мама тільки заохочує. Адже син на межі перехідного віку. Впевнена: ліпше поступитися. Такі принципи виховання діють. У сім'ї майже немає скандалів.

Олена, мешканка м. Києва:

- Он не кричит, вообще-то. Вот вы задали вопрос - я сама задумалась, я не слышала, что он кричит, скандалит. Вот он плакал, орал, ну, когда маленькие дети.

"Щаслива," - подумають деякі матері, в кого відносини з нащадками не складаються. А таких - переважна кількість. Вісімдесят відсотків українських сімей переживають підліткові протести. Тинейджери грубіянять, лаються, не слухаються, підвищують голос, грюкають дверима, погрожують. А інколи й б’ють власних батьків. Нині тільки у столиці на міліційному обліку перебувають більше трьох сотень осіб, схильних до насильства. Частина з них - неповнолітні. Проте, насправді агресивних до близьких тинейджерів значно більше.

Ірина Овороднійчук, координатор гарячої лінії жіночого правозахисного центру:

- Бояться, бояться взагалі говорити про насильство в сім’ї, і бояться говорити, що це насильство здійснює власна дитина.

До кримінальної відповідальності підлітків притягують не часто. Батьки, якщо й подають заяви про побиття в міліцію, потім їх забирають.

Наталя Сторожик, заступник керівника ГУ міліції м. Києва:

- З початку цього року і за минулий рік у нас не порушувались кримінальні справи, де мало місце, що саме діти знущались над батьками.

Здебільшого, старші намагаються цьому завадити.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Клавіатура витримає все. Про вибрики власних нащадків деякі батьки розповідають на Інтернет форумах. Тут діляться досвідом, скаржаться і поради просять.

Ось, приміром, історія 35-річної киянки. Розповідає: не може дати раду майже шістнадцятирічній доньці. Вона курить, п’є, підтримує інтимні стосунки з хлопцем. А навчанням легковажить. Серйозні розмови закінчуються суїцидальними погрозами дівчини. Мама в розпачі, як вплинути - не знає.

Валентина Єфимова, психолог:

- В это время ребенок отделяется, отпочковывается от родителей, у него меняются авторитеты, ценности меняются, для него ценнее мнение подростковой группы, к которой он принадлежит.

Це відбувається ще й на тлі величезної гормональної бурі. Батькам тяжко змиритися, що вони вже не авторитет. І як виправити ситуацію, коли власна дитина спілкується не з тими. Оператори гарячої лінії з питань насильства точно знають як не треба цього робити.

Ірина Овороднійчук, координатор гарячої лінії жіночого правозахисного центру:

- Жінка, для того, щоб заборонити цій дівчинці йти в цю компанію, вона її била. Тобто, здійснювала фізичне насильство, і прив’язувала до батареї, і зачиняла в її ж кімнаті.

Донька втекла з дому. Мати не розуміла, чому. А під час розмови сорокарічна жінка розповіла про такі приголомшливі елементи виховання.

Валентина Єфимова, психолог:

- В ту минуту, когда ребенок наказан, то он весь в состоянии предвкушения мести.

І тоді битими будуть батьки. Психологи радять стримуватись. Хоч як це тяжко.

Валентина Єфимова, психолог:

- Ребенок должен знать, что родители - это те люди, которые могут разрешить все его проблемы. Ребенок уходит из жизни, или из дома, когда он не видит выхода из сложной ситуации.

Складною ситуацією для тинейджерки може бути, на перший погляд, банальність. Приміром, критичні дні почалися. До таких несподіванок дітей треба готувати, радять фахівці. А в розмовах з ними зменшити вживання частки "не". Спонукати ж до якихось дій ліпше методом альтернативи. Й бажано надати підліткові власну кімнату, чи, принаймні, куточок. Хоч і тісний, але свій.

Олена Ткаченко, Віталій Савченко, Олександр Мироненко, НТН.