Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2010, 15:05 Суспільство
На Сумщині відкрито центр тимчасового утримання мігрантів-нелегалів
На Сумщині відкрито центр тимчасового утримання мігрантів-нелегалів

Новий готель непроханим гостям України: на Сумщині відкрили центр тимчасового тримання нелегальних мігрантів. Він і справді більше схожий на пансіон: усі вигоди за вимогами ЄС. Там побували й наші кореспонденти.

На вивісці цієї споруди можна намалювати п’ять зірочок. Натомість тут - зірки Євросоюзу. Це зведений за підтримки заходу центр для нелегальних мігрантів. З-поміж таких закладів в Україні він - найкомфортніший.

Сергій Берестовський, заступник керівника штабу Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України:

- Це спеціальне приміщення, облаштоване для одночасного утримання трьох осіб. Знаходяться тут три ліжка, кондиціонер, який дозволяє комфортно перебувати у будь-яку пору року особам. Шафа для особистих речей затриманих, місце, де вони можуть приймати їжу, писати листи.

У центрі мігрант перебуватиме до з'ясування його особи. Водночас тут може мешкати чотирнадцятеро людей.

Оксана Москаленко, кореспондентка:

- Україна таки справді гостинна держава: праска, мікрохвильова піч, електрочайник. Ось з якими зручностями проживатимуть затримані на кордоні незаконні мігранти.

Щонайменше, двох-трьох мігрантів щодня ловлять прикордонники Середино-Буди. Громадяни Афганістану, Пакистану, Індії, Бангладешу прориваються до Європи. На основних напрямках нелегального руху і зводять центри тримання. Ще чотири, схожі на цей, відкриють у Сумській, Луганській, Харківській і Одеській областях.

Зденек Белоножник, експерт міжнародного проекту:

- Если через некоторое время изменится маршрут нелегальной миграции, их можно просто взять и установить на другом месте. Во-вторых, это достаточно дешевое решение.

На центр європейці витратили 50 тисяч євро. Будували й спілкувалися, для прикордонників організували ще й дворічний курс тренінгів. Уроки проводила й пані Андреа. На плечах тендітної угорки бушлат: каже, в Україні справжні чоловіки і справжні морози.

Андреа Мерц, експерт міжнародного проекту (переклад):

- Тутешні прикордонники - відкриті та висококваліфіковані, готові до співпраці. Я про них якнайліпшої думки.

Прикордонники кажуть, перші мешканці оселяться в центрі вже за тиждень. Європи не дістануться, але днів десять із європейським комфортом таки поживуть.

Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН.