Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2010, 14:01 Суспільство
Слідом за рясними снігопадами до України прийдуть повені
Слідом за рясними снігопадами до України прийдуть повені

Стережіться, велика вода. Цьогоріч в Україні випало двісті п'ятдесят відсотків рясного снігу. Невдовзі весна - він танутиме. Чи танутимуть разом з ним у низовинах будинки, знає Олена Ткаченко.

Поки зима триває. Найближчими днями на всій території України знову морози. Вночі буде переважно сім-дванадцять градусів нижче нуля.

Микола Кульбіда, керівник Українського Гідрометцентру:

- А от 18-го лютого поступове підвищення температури: в нічні години, навіть, до нуля, а в нічні години до 0-5 градусів тепла.

Та повені це не спричинить. Бо потім знову трохи похолоднішає. А ось ближче до весни ставатиме мокріше. Велику воду фахівці передбачають уже в березні.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Високі чоботи. Бажано, гумові. Невдовзі на них буде справжній бум. Це прогнози не модельєрів, а синоптиків. І підмочить не тільки ноги.

Цьогоріч опадів випало в два з половиною рази більше норми. Під час весняної повені українським річкам - підмога. Сніг, що тане, - їхнє основне джерело живлення. А ось люди від великої води відвикли.

Вікторія Бойко, керівник відділу Українського Гідрометцентру:

- За останні 5 років не бачили підйому рівня води навіть на 30-40 см. Саме оце питання - забудова заплав не тільки Києва, а й інших крупних областей України - нас найбільше непокоїть.

Складне весняне водопілля прогнозують, здебільшого, притокам Дніпра. Клопоту Рівненщині, Волині, частково - Житомирщині додасть Прип’ять. Розіллється й Інгулець - на Кіровоградщині, Дніпропетровщині. Й нижче за течією - на Миколаївщині. Сіверський Донець добряче зволожить схід країни: Харківщину, Луганщину та Донеччину. А ось на Заході надзвичайних проблем не буде, запевняють фахівці.

Вікторія Бойко, керівник відділу Українського Гідрометцентру:

- На Закарпатті снігозапаси не є якимись дуже визначними, близькі до середніх багаторічних. Тобто, танення цього снігу не повинно викликати незвичайних негативних наслідків.

Води ж самого Дніпра загрожують столиці та околицям. Останню потужну весняну повінь пригадують наприкінці сімдесятих минулого століття. Тоді підтопило Поділ, Труханів острів і Гідропарк. Проте, Київ змінився. Щоб уникнути руйнівних водопіль, звели кілька дамб, створили водосховища. А про заплави річок забули. Там на намитому піску височіють котеджі. Приміром, у Кончі-Заспі. Цьогорічна весняна повінь цій місцині загрожує найбільше.

Вікторія Бойко, керівник відділу Українського Гідрометцентру:

- В 2004 році ми хотіли подивитися - ми туди до річки проїхати не змогли. Якщо там забудовано, як кажуть, заплава навіть перед дамбою, то, безумовно ті, які перед дамбою забудовані, то вони повинні знати, що вони забудувалися там, де будуватися не можна.

У зоні ризику дачі на Осокорках і Пізняках. Не солодко доведеться й мешканцям Бортничів. Можливо повінь дійде аж до станції аерації. Та детальніші прогнози синоптики обіцяють дати ближче до весни. Тоді й знатимемо, що потрібно: тільки чоботи, чи ще й човен.

Олена Ткаченко, Ігор Молчанов, НТН.