Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 лютого 2010, 15:00 Суспільство
В Україні прийнято закон про заборону паління у громадських місцях
В Україні прийнято закон про заборону паління у громадських місцях

Українські законотворці сказали "ні" курінню і вживанню алкоголю у громадських місцях. Віднині за це стягатимуть штраф розміром від сімнадцяти до вісімдесяти п'яти гривень. Тонкощі нового закону вивчав Борис Сачалко.

За таке українців каратимуть гривнею. Віднині курити й пити не можна: на зупинках, у транспорті, підземних переходах, ліфтах, таксофонах, лікарнях, державних установах і під’їздах будинків. Інакше кажучи…

Борис Сачалко, кореспондент:

- Український законотворець видав цілий закон, в якому чітко вказав від тепер для усіх бажаючих випити пива або закурити потрібно шукати спеціально обладнані для цього місця.

Охочі до цигарок і пива не проти такої ініціативи. Обіцяють: будуть спеціальні місця - відпочиватимуть там.

Курець:

- Я сам не люблю, когда курят рядышком.

Та ось лихо: де ті спеціально облаштовані місця? Нині їх мало, чи будуть нові - невідомо.

Курці:

- Если сделают места для курения, то это будет действительным законом, но так как мест для курения не предназначено, то…

- Ну, їх будуть створювати. А якщо створять один на весь "Метроград", ви будете їх шукати?

- Нет, конечно. Ну, смотря какой штраф.

Міліціонери заспокоюють: у курців і шанувальників пива є три місяці, щоб звикнути до такого обмеження. А за цей час і місця облаштують.

Геннадій Гребньов, заступник керівника департаменту МВС України:

- Міліція в ці дні буде займатися профілактичною роботою, ми будемо проводити роз'яснювальну роботу. Я думаю, що абсолютно було б неправильно, якби з першого дня функціонування цього закону міліція почала всіх затримувати і документувати.

А ось за три місяці каратимуть без винятку. Штраф становитиме від сімнадцяти до вісімдесяти п’яти гривень. Коли ж вас спіймають удруге або втретє, то й до громадських робіт можуть змусити. На кожного порушника складатимуть адміністративний протокол. Продовж певного часу не сплачуєте - справу до суду.

Геннадій Гребньов, заступник керівника департаменту МВС України:

- А є відповідна база даних так само, як робиться по лінії державтоінспекції. Є відповідна база, по якій відстежується, надійшли кошти, чи ні. Є судові виконавці.

Україна долучилася до низки держав, що запровадили такі обмеження - доводять міліціонери тим, хто проти новацій.

Борис Сачалко, Олександр Кругликов, НТН.