Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2010, 09:08 Суспільство
Україна знову беззахисно борсається в снігу
Україна знову беззахисно борсається в снігу

Лютий виправдовує свою народну назву. Природа скаженіє так, що країна буквально борсається в снігу. Дісталося майже всім містам. Скасовані рейси, закриті аеропорти, заблоковані траси. Хуртовини обірвали лінії електропередач. Негода вируватиме ще кілька днів, тож лють лютого, схоже, відчуємо сповна.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Дощ плюс мокрий сніг, плюс мороз, усе разом - дорівнює колапс. Столицю вкотре паралізувало. Машини ледь їдуть, пішоходи ледь ідуть.

Колапс, та й годі, кажуть водії. Останній робочий день зіпсований. Сергій розповідає: їхав в заторі три години. Від Троєщини до Шулявки.

Сергій, водій:

- Ехать было очень сложно, машину носит, под колесами снег. При чем, снег липкий и очень скользкий. Машина хоть и внедорожник, удерживать было ее очень скользко, ее носило.

Добрих слів про столичні дороги мало. Знову комунальні служби підвели. Рапортують: на вулиці Києва виїхали триста одиниць техніки. Вочевидь, цей чоловік з лопатою - триста перший.

Володимир, водій:

- Вы ж видите, какая погода. С утра видел пару машин, солью посыпали, но ни одной машины, чтоб чистили, вот это каша везде.

Усюди величезні кучугури снігу - і на тротуарах, і на дорозі. Мороз не меншає. А сніг і далі подає. Та в столиці то квіточки. Приміром, Дніпропетровщина вже кілька днів потерпає від сильних снігопадів та вітру. В полоні негоди опинилися автомобілі. Так півтора кілометра до Кривого Рогу не доїхав Олександр Володимирович. Він разом з дружиною та чотирирічною онукою зранку чекає на допомогу. Місцеві рятувальники приїхали. Та й самі застрягли.

Олександр Володимирович, водій:

- Передо мной стоит пожарная машина, они тоже застряли. Трёхмостовая машина, они меня хотели вытянуть - вот это с полдевятого и до сейчас никакой помощи нам не оказывают. Мы не кушаем никак, внучка вон тор мозок - две печенюшки съела.

У Криворізькому МНС про ситуацію знають. "Свідок" запевнили: невдовзі туди надійде потужніша допомога.

Співробітник Криворізького МНС (телефоном):

- Для того, чтобы расчистить к нему дорогу, к городу обратились, чтоб выделили грейдер. Он работает, и дорога прочищается. Время, конечно, такое прошло значительное. Ну, просто у нас ситуация такая, у нас кировоградское направление очень заснеженное, город в снегу.

Лютує зима й в інших селищах Дніпропетровщини. Погодні умови ще більше ускладнюються. Пориви вітру сягають тридцяти метрів за секунду.

Валентин Дідик, голова Криничанської обласної адміністрації:

- Жителі 110 населених пунктів були відрізані від загального спілкування і сполучення, майже 45 населених пунктів із 110.

Товщина снігового покрову два метри. З такою кількістю опадів звичайна техніка не справляється. Тож покликали важку.

Сергій Веснянцов, керівник Криничанського облавтодору:

- Гусеничничный ход, тяжелая масса. Она может пробить дороги к селам .

Не поспішає весна і на Полтавщину. Там через негоду утворився десятикілометровий затор. Із п’ятиста машин - кілька з весільного кортежу.

Станіслав Малюта, постраждалий:

- Через час роспись. Выезжали за 2 часа. Ну что ж, будем прорываться. Надеемся. Как-то подвезут грейдера. Вчера, в принципе, дорога здесь была более-менее нормальная, но сейчас ситуация очень изменилась.

Визволяти автомобілі вирушили десять бульдозерів та спецавтомобілів. Але до роботи стали й місцеві підприємці. Своїми лопатами та технікою вони також розчищали снігові замети. Організували на трасі і пересувні обігрівні пункти. Аби не вскочити в халепу, МНС-ники просять утриматись від подорожей автомобілями. Тим більше, що синоптики попереджають: найближчим часом погода може погіршитись.

Олена Ткаченко, Артур Терещенко, Сергій Блавацький, НТН.