Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2010, 14:10 Суспільство
Через пожежу черкаська багатодітна родина живе у складському приміщенні
Через пожежу черкаська багатодітна родина живе у складському приміщенні

У Черкасах через пожежу багатодітна родина з трьома дітьми і досі не може повернутися до нормального життя. Вогонь знищив їхню оселю - невеличку кімнату - ще у листопаді минулого року. Тож людям нічого не залишалося, як перебратися у складське приміщення на першому поверсі комуналки. Без води, опалення та світла. Погорільців підтримує лише одна надія: отримати обіцяну владою квартиру.

Без води, світла, на чужих ліжках та під сусідською ковдрою: під час пожежі згоріли всі речі. Комунальна служба навідріз відмовилася робити жінці ремонт. Єдиний шанс на нормальне життя для багатодітної родини - квартира, яку кілька років тому пообіцяв міськвиконком.

Тетяна Силка, постраждала:

- Старші діти у мами, а ми от тут, ще менший є у сусідів. Там тепліше, бо тут холодно, а він кашляє. Важко, дуже важко. Але терпимо, надіємося на нашу державу. Мені пообіцяли квартиру. Надіюся, що получу, а якщо не получу, то тут теж жити не можна, у цій кімнаті.

Рятувальники визначили: пожежа третього ступеня складності. Температура в епіцентрі загоряння перевищувала тисячу градусів. Від такого жару потріскалося перекриття та вигоріла силікатна цегла. Усьому виною коротке замкнення в телевізорі.

Петро Бас, керівник управління держпожежнагляду м. Черкас:

- Це якась з деталей вийшла з ладу, і телевізор загорівся. Є там пошкодження конструкції, і все таке. Це може бути велика температура від загоряння меблів.

Стійкий запах гару, чорна стеля та вигоріла цегляна стіна між двома кімнатами. Інна й Тетяна - колишні сусідки, а нині подруги по нещастю. Відтоді, як комунальники відмовилися ремонтувати оселі погорільців, Інна з чоловіком змушена жити у родичів. Потроху вони реставрують понівечену вогнем оселю. На допомогу держави не розраховують.

Інна, постраждала:

- Зразу нам сказали після пожежі, що квартира не приватизована, і вони нам допоможуть ремонт такий, побічний зробить. Потім, слава богу, вже три місяці пройшло. Нам сказали, що коштів немає.

Комунальники запевняють: пожежа сталася через недбалість мешканців. А згідно з постановою Кабміну, робити ремонт вони можуть тільки в місцях загального користування.

Ігор, головний інженер служби утримання будинків м. Черкас:

- Повністю вина цього на мешканцях лежить. Є в нас ресурс, щоб відновити, але це буде за рахунок мешканців інших квартир. Гроші за квартплату ми, виходить, будемо робити ремонт людині. Ми цього не маємо права робити.

Після від’їзду знімальної групи багатодітну мати Тетяну потішили приємною новиною. Жінці таки дають довгоочікувану квартиру. За тиждень разом з дітьми вона святкуватиме новосілля. Родина ж Інни і досі залишається сам на сам зі своїм лихом.

Станіслав Кухарчук, Олександр Таран, Черкаси, НТН.