Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 лютого 2010, 12:28 Суспільство
Вибори в місцях позбавлення волі пройшли ідеально
Вибори в місцях позбавлення волі пройшли ідеально

Залізна дисципліна, 100-відсоткова явка. Саме так голосували на "закритих" дільницях - у тюрмах та колоніях. Керівництво виправних закладів вважає: брати участь у виборах президента - не тільки право, а й обов’язок засуджених. Як голосують люди, позбавлені свободи та паспорта, але не права вибору - в репортажі з харківської жіночої колонії.

Виборча дільниця за ґратами нічим не відрізняється від звичайної. Хіба що, людей у формі багато та виборці з номерами на грудях.

Оксана Якимович, засуджена:

- Вы знаете, важно. У нас же там родственники. У нас же там близкие. Как они там живут? И рост цен этот, и кризис. Мы обо всем этом думаем, знаем. Поэтому, конечно, важно, очень важно!

Ув`язнені стверджують: їм не однаково, що відбувається на свободі: інформації достатньо. Тож вибір робили свідомо.

Іван Первушкін, керівник жіночої виправної колонії:

- В Интернет, да… они не имеют права работать с компьютерами. Но пресса, телевидение. И в пятницу к нам приезжали два доверенных лица и проводили агитации среди них. От того, какой будет президент, и будет зависеть их будущее. Они это понимают. Какие-то изменения в законодательстве… Они на это надеются.

Вибори президента в колонії - якщо й не свято, то день особливий. Адже саме на цей час в’язні стають повноправними громадянами. На кілька годин отримують посвідчення особи: папірець, схожий на паспорт. Члени виборчої комісії свою дільницю називають привілейованою. Мовляв, працювати в таких умовах - справжнє задоволення: людей небагато, голосувати приходять строєм.

Ірина Колодяжна, голова дільничної комісії:

- У нас прошлый раз было 702 человека. Сегодня у нас шестьсот… ой, шестьсот девяносто семь, по-моему. Да, конечно, у нас все считают, что мы как будто бы бедные-несчастные. На самом деле, я считаю, мы - льготная категория.

Після відкриття дільниці за півтори години всі вже проголосували. Далі переносну скриньку несуть у спецблок для засуджених довічно та в поселення поряд з колонією. Вже опівдні можна було б рахувати, але закон забороняє. Доведеться чекати офіційного закриття, о восьмій вечора.

Ірина Колодяжна, голова дільничної комісії:

- Нас сравнивать нельзя! У нас 100-процентная явка. У нас организация. Закрытое пространство. Поэтому то, какую работу проводят на других участках, на обычных, в наших участках это - песня.

Громадянська свідомість й активність в’язнів членів виборчкому не дивує. Кажуть, засуджені зацікавлені у президентові, як ніхто інший. Адже він може ініціювати пом`якшення законодавства і йому належить право амністії.

Ганна Силаєва, В'ячеслав Душка, Харків, НТН.