Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2010, 12:48 Суспільство
Столичний жилий масив Оболонь замерзає
Столичний жилий масив Оболонь замерзає

Майже сотня будинків, тринадцять дитячих садків, шість шкіл і низка інших будівель учора від'єднали від гарячої води. Через пошкодження теплотраси. Коли в домівках буде знову тепло, дізнавалася Марина Борисполець.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Два дні пів-Оболоні без води і тепла. На місці працює з десяток аварійних бригад. Вся ця метушня через, ось цю маленьку тріщину у теплотрасі.

Іван Шпак, співробітник Київенерго:

- Тріщина вже давно залатана, это мы усиливаем просто опору.

- А якби от не залатали ось цю тріщину, що могло бути?

- Нічого, топилося б - і уходила б вода безплатно, без пользи.

П'ять вулиць і два проспекти мерзнуть з учорашнього вечора. Анатолій Якович каже: вдома стоять пластикові вікна й нові батареї, але це від холоду не рятує. Попри відлигу, у квартирі в чоловіка лише плюс десять. Аби якось зігрітися, запалює газову плиту.

Анатолій, мешканець м. Києва:

- Немає води ні теплої, ні гарячої, ніякої. Ні в батареях, ніде. Онук хворий, він під п’ятьма одіялами лежить, а де ж тепла взяти, якщо немає?

Холодно не лише у квартирах, а й у дитячих закладах. Їх від тепла від'єднали, а малюків і підлітків від навчання не звільнили. Цьому садкові поталанило. Бо хоч тепло й перекрили, та будівля охолонути не встигла.

Катерина Франчук, директорка дитячого садка № 280:

- Вчора ми знали, десь о 19 годині нас попередили, що можливе відключення тепла. Тобто, ми знали, попросили батьків трошки тепліше вдягти діток, але ми не відчули холода, у нас 20 градусів.

Учні Богдан і Дмитро дошкільнятам заздрять, бо обом сьогодні довелося гризти граніт науки в холоднющих класах.

Богдан, Дмитро, школярі:

- Холодно у Вас в школі?

- Смотря в каких кабинетах. У меня дома отключили, в школе в некоторых классах, наверное, тоже. Ну, там не отапливается, бактерии холодные.

- І як ви сьогодні сиділи на уроках?

- Три-четыре урока так просидели, а потом в курточках.

Мешканці будинків кажуть: про те, що тепло й воду перекриють, ніхто не попередив. Хоча й мали б. На під’їздах жодного оголошення. Ремонт теплотраси виявився запланованим.

Юрій Гладишев, головний інженер Київенерго:

- Мы ее определили и выявили заранее, но когда у нас была низкая температура, мы этого не делали. Там небольшая трещина была, она контролируемая. Но для того, чтобы не было развития, мы ее отключили.

Те, що на теплотрасі з’явилася тріщина - не диво. Адже мережу використовують вже понад 25 років, тож вона відпрацювала свій ресурс: метал зносився, по ньому поповзла корозія. У Київенерго кажуть: таких старих труб у столиці половина.

Юрій Гладишев, головний інженер Київенерго:

- У нас около четырех километров труб, и вот порядка 50 процентов они более 25 лет. Чтоб привести в порядок, по Киеву очень большие нужны инвестиции, чтобы не было отключений в зимний период. Мы же понимаем, что это неудобство для жителей, он утром встает - а у него нет горячей воды.

Утім, нових труб столиці не бачити. Адже торік Київенерго із заявлених 42-ох мільйонів на реконструкцію мереж не отримав ні копійки. Тож латати діри нічим. І комунальники хапаються за голову лише тоді, коли налякає чергова тріщина.

Марина Борисполець, Ігор Молчанов, НТН.