Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2010, 10:13 Суспільство
У Донецькій області проводяться перевірки кисневого устаткування у лікарнях
У Донецькій області проводяться перевірки кисневого устаткування у лікарнях

Вже роблять перші висновки після вибуху в луганській лікарні. МНСівці із сусідньої Донецької області взялися перевіряти свої медичні установи: як там справа з використанням небезпечного кисневого устаткування. Новини невтішні. Небезпечно в кожній п'ятій лікарні Донбасу. Адже безпека вартує грошей, а держава їх не дає.

У Донецькій обласній дитячій лікарні другий місяць випробовують роботу кисневого концентратора. Він дозволяє повністю відмовитися від використання небезпечних кисневих балонів. Наразі прилад здатен забезпечити штучним диханням п'ятьох маленьких пацієнтів реанімації. Лікарі запевняють: це не тільки ефективно, але й безпечно для малечі та співробітників.

Тетяна Іващенко, завідувач відділу дитячої лікарні:

- Она абсолютно безопасна. Для нее нужно только чистое помещение с определенной температурой, чтоб не было пыли, обслуживает ее инженер. Это было большой проблемой. У нас в отделении 40 коек, из них 12 - реанимационные. Нагрузка была большая, у нас в отделении до 15-16 баллонов находилось, и мы использовали их все за сутки.

Після вибуху в луганській лікарні донецькі МНСівці взялися додатково перевіряти кисневе обладнання. Під особливою увагою - медичні установи. Результати виявилися невтішними. В кожній п’ятій лікарні балони зберігають у будівлях, чи, навіть, у палатах. Хоча, за правилами, кисневі резервуари мають стояти надворі, а з медичними приміщеннями їх повинна з'єднувати магістраль.

Дмитро Костямін, в.о. керівника ГУ МНС України в Донецькій області:

- Из проверенных 288 объектов нарушения выявлены в 40, это почти 20%. Нет ничего дороже безопасности. Вы понимаете, кто хочет - ищет возможности, кто не хочет - ищет причины.

Лікарі виправдовуються: на ремонт і вдосконалення немає коштів. Не вистачає навіть на підтримку для старого кисневого обладнання. Тож рятують пацієнтів, як можуть. Навіть коли доводиться платити штраф пожежному нагляду: від 34-х до 175-ти гривень.

Олександр Токарев, Олександр Осадчий, Донецьк, НТН.