Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 січня 2010, 12:25 Суспільство
У Вінниці запрацював пункт допомоги безхатченкам
У Вінниці запрацював пункт допомоги безхатченкам

Усі, кому ніде дітися, можуть переночувати та поїсти у спеціально обладнаному наметі. Небайдужі вінничани приносять їжу та теплий одяг, аби хоч якось підтримати безпритульних.

Василь, безхатченко:

- Повинно бути так, щоб людям було добре. Бо ми-то, якось, і молодші - можемо прожити. А тут вже люди всякого віку. От є бабки, що на вокзалі. То вони, ну, нема їм де дітися. І по 70, по 80 років. Ще ж міліція ганяє. Вони ж теж повинні поїсти.

Вінницьким безхатченкам добре відоме це місце: майдан навпроти центрального автовокзалу. Саме тут у люті морози люди можуть обігрітися, випити гарячого чаю, і навіть переночувати.

Віталій Синявський керівник рятувальної групи ГУМНС у Вінницькій області:

- Этого пункта хватает. Здесь, именно, если располагать вместе с койками, 80 человек может спокойно проживать. Именно, если расставить койки. Если так, как у нас на данный момент - расставлены лавки, столы, то есть, он может принять 100 человек. Может, даже и больше.

В імпровізованому притулку його мешканці вже й обов’язки розподілили. Є кочегар, є кухар, який готує їжу з продуктів, що їх принесли сердешні городяни. У кожного безпритульного - своя історія, яку вони неохоче переповідають.

Василь, безхатченко:

- Робив на роботі. Оплачував квартиру. Зараз на дане время пока не оплачую, і нема де жити. Ну, як, є жінка, дитина, все. Ну, просто сімейне поломеніє, так скажу.

Галина, безпритульна:

- А так - хожу по мусорках, збираю бутилки, алюміній, мідь, залізо. Таке. Та й маю на хліб, і на все.

Працівники соціальних служб відслідковують місця, де збираються волоцюжки, і спрямовують їх до таких пунктів обігріву. На час прогнозованих тріскучих морозів наметове містечко працює цілодобово. Тут є теплі ковдри, лавки та гарячі напої. Постійно працюють і медики, які допомагають людям з явними ознаками обмороження.

Василь, безхатченко:

- Нормальні такі пункти. Є людям, де дітися, такі бездомовці, що не мають де. І так дальше. Погрітися, переспати, поїсти. І люди є добрі, помагають. Приносять. Дають. Наскільки я за цих дві з половиною години побачив. Одна людина прийшла, принесла то, друга людина принесла то. Оце, то все принесли люди.

Пункт допомоги працюватиме, доки не спадуть морози, запевняють МНС-івці. Тож, безхатченки тепер більше впевнені, що переживуть цю люту зиму.

Юлія Шипунова. Олександр Миронов. Вінницька область, НТН.