Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 січня 2010, 13:59 Суспільство
У Києві нікому прибрати завали поламаного гілля
У Києві нікому прибрати завали поламаного гілля

Людина проти природи. Те, що негода накоїла за день, комунальні служби не можуть прибрати вже третій тиждень. Київ усі новорічні свята прикрашають поламані гілляки та дерева. Прибрати їх - не до снаги.

Вулиця Лукянівська, знаходиться в одному з центральних районів столиці. Зламані дерева тут скрізь. Стоять вони в такому вигляді біля будинків, й навіть на території дитячого садка вже другий тиждень. Не лише не прибрані залишки, а й навіть загрозливо нависле гілля не обпиляне.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Вообще не убирают. Я считаю, потому что очень много деревьев валяется по городу, на это вообще не смотрит правительство. Я не знаю, чем занимается зеленбуд.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Поламаних дерев по Києву лежить сотні, а комунальники й донині сперечаються, хто ж має їх прибирати.

Моя хата скраю. Приблизно така схема взаємовідносин склалася між столичними комунальниками. Адже, як з’ясувалося, весь Київ поділений на умовні території. Тож прибирати чуже не до снаги.

Олександр Козловський, гендиректор ТО "Київзеленбуд":

- Смотрите, есть определенная разбивка в этом вопросе. Есть зеленые зоны общего пользования: те, за которые отвечает зеленстрой, это парки, это скверы, это бульвары, это зеленая зона вдоль дорог. И есть придомовые, так называемые, территории. Это та территория, за которую отвечают ЖЕКи. Соответственно, балансодержатель и несет ответственность за последствия стихии.

Зеленбуд бравує, наслідки негоди на своїх територіях майже повністю подолали. З чотирьох тисяч поламаних дерев, кажуть, всі аварійні прибрали. Лишилося гілля.

Олександр Козловський, гендиректор ТО "Київзеленбуд":

- Что касается вывоза распиленных веток, снятых с деревьев, то здесь мы в течение месяца закончим этот процесс, и, наверное, 50 процентов мы уже сделали вывоза.

В зеленбуді сказали: прибирати віття з вулиці Лук’янівської мають працівники ЖЕКу. Прямуємо туди, аби з’ясувати, чому й досі там безлад. Спочатку в ЖЕКу з нашою знімальною групою спілкувалися не надто охоче.

Людмила Ободзінська, заступник директора:

- Лук’янівська 79 - це не наш будинок, це відомче житло. Там навіть не будинок, там біля дитячого садка дерева. Я ж не знаю, я звідси не бачу.

- Ну, а впринципі, ви займаєтесь прибиранням?

- Я не буду вам відповідати.

Далі, все ж таки, на спілкування в ЖЕКу погодилися. Втім, відповідь ми отримали вже знайому і не втішну: будинки на Лук’янівськиій прибирати має не ЖЕК.

Людмила Ободзінська, заступник директора:

- Ми проводимо прибирання дерев, але на прибудинковій території будинків, які ми обслуговуємо. Конкретно - по вулиці Лук’янівській: це 7-й, 9-й, 63-ій будинки, які у нас на обслуговуванні. Це кооперативні, всі інші будинки належать до відомчого житла.

Так нас посилали з одної комунальної служби до іншої весь день. Навіть ми, журналісти, заплуталися: куди йти, аби дерева, все ж таки, прибрали. Що вже говорити про звичайний, далекий від комунальних перепитій, люд.

Віра Борисівна, мешканка м. Києва:

- Дерева не прибираються?

- Нет.

- Кудись зверталися з цього приводу?

- Нет, а что я могу сделать? Никто ничего не делает. Ни дворников нет, куда они все делись? Я не знаю. Мне говорят такую вещь: типа, что зарплаты им не платят - они не хотят убирать.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Ви кудись зверталися?

- Ні. Я взагалі думаю, що вони не будуть звертати на це увагу, в них і своїх проблем багато, займаються своїми проблемами. В карман гроші - і все.

Додали чимало клопоту дерева й МНСникам. Кажуть, допомагали, як могли, коли треба було прибрати небезпечне гілля чи дерева. Але, коли люди, обдзвонивши комунальників і не діставши допомоги, телефонують до рятівників і просять прибрати древесні відходи, обурюються.

Олександр Хорунжий, керівник відділ ГУ МНС м. Києва:

- В МНС не входять такі функції. Цим повинно займатися місто, цим повинні займатися комунальні структури міста.

Київ усіяний уламками дерев. Вони є в парках і біля будинків. Чи приберуть гілля взагалі - невідомо. Тож небайдужим мешканцям лишається, мабуть, єдине: самим брати пили в руки й прибирати своє місто.

Марина Борисполець, Віталій Савенко, Святослав Мєлєшкін, НТН.