Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 січня 2010, 12:09 Суспільство
Шість волинських сіл позбавлені опалення внаслідок забиття газових труб
Шість волинських сіл позбавлені опалення внаслідок забиття газових труб

На вулиці мінус десять, а в шести селах на Волині немає тепла. Там на газорозподільній станції забилися труби, й аби уникнути вибуху, людям перекрили блакитне паливо. Аварію ліквідовують уже третю добу. Мешканці ж готуються зустріти Різдво в холодних будинках.

Тиск у газовій трубі, що пролягла Локачинським районом, зник близько п’ятої вечора ще 3-го січня. Як наслідок - п’ятсот будинків без тепла.

Тамара Супрун, мешканка с. Затурців:

- Не стало цілу ніч, і сьогодні не гріє. Замерзаємо, але мусимо терпіти. Зараз 12 градусів там, де спимо, а в тих кімнатах, де не спимо - 8. Хоч би батареї не потріскали, це найголовніше.

Подружжя Супрунів до газопроводу під’єднали одним із перших. Ще чотири роки тому. Так поталанило, бо діти допомогли купити пенсіонерам нового котла. Тепер він не працює. Газу бракує навіть для кухняної плити.

Петро Супрун, мешканець с. Затурців:

- Ну, раніше було тепло - то ходили в тапочках, роздіті. А сьогодні треба насаджувати валянки, шапку-ушанку. Та й так грітися. Що зробиш, на дворі мороз!

Протяжність жовтих труб 10 кілометрів. Фахівці, що з’ясовують причину аварії, досі не знають, що насправді її спричинило. Мороз, потрапляння води чи механічне пошкодження.

Віталій Близняков, головний інженер Львівгазвидобування:

- Спричинити могло багато факторів. Після вскриття і визначення пробки буде визначено причину пробкоутворення. Причини можуть бути три: гідратоутворення, механічна пробка, можливо, щось у процесі експлуатації назбиралось.

Доки одні лагодитимуть газопровід, інші дбатимуть про особисту безпеку заручників аварії. Співробітники МНС ходять оселями громадян.

Анатолій Чехмір, керівник Локачинського відділу ГУ МНС України:

- Серед населення проводиться масова роз’яснювальна робота щодо недопущення переохолодження населення, яке залишилось без подачі газу. Але, в основному, ситуація під контролем.

Микола Романюк, голова Волинської облдержадміністрації:

- Всі служби попереджені в області, щоб надати допомогу. Тут і МНСники, в першу чергу, які готові. Вся техніка, яка необхідна, тут: пожежні машини для прокачки, МНСники на місці. Нададуть. А зараз поїдемо подивимося, що в людей, школах.

На ділянці підведеного газопроводу 565 приватних осель, дитячий садок, дві школи, фельдшерсько-акушерський пункт. Натепер тепло є лише в кількох обійстях. Щасливців можна впізнати за кіптявим димом із коминів. Не мерзнуть ті, хто не повірив перевагам цивілізації.

Володимир Садовий, мешканець с. Затурців:

- Я, як робили газ, всі люди викидали грубки, а я на всякий случай приберіг її, не викинув. Вже роблять євро, а я так, по страрінці ще. І знадобилась.

Скільки ще не функціонуватиме газова труба - невідомо. На місці аварії цілодобово працюють аварійні бригади. Та люди на них мало покладаються. З огляду на подальше похолодання, до 20 градусів, розкуповують обігрівачі.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН.