Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 грудня 2009, 11:21 Суспільство
Київ потроху долає наслідки зимової негоди
Київ потроху долає наслідки зимової негоди

Тим часом, Україна потроху долає наслідки зимової негоди. Щоправда, в деяких містах - аж надто потроху. Поламані дерева, обірвані дроти, засніжені шляхи та тротуари-ковзанки: так Новий рік зустрічає Київ. На фронті боротьби зі стихією цілий день мерзла Марина Борисполець.

Найгірше снігопад перенесли дерева. Багато з них не витримало тяжкої снігової ноші. Негода повалила дві з половиною тисячі дерев і зламала ще три тисячі гілляк. Комунальники кажуть: такого не бачили вже дуже давно.

Василь Говдіюк, працівник Київзеленбуду:

- Хлопці роблять більше вісімдесяти років, це перший такий случай, що така навала дерева. Ну, я ж кажу - ужас.

Чоловік обпилює небезпечні дерева з восьмої ранку. Вже втомився, але попереду ще не одна доба роботи. Каже: головне до дерева з розумом підходити, аби й самому не постраждати.

Василь Говдіюк, працівник Київзеленбуду:

- Великі дерева є падають, ой, які хочеш. І півметра в діаметрі, і п’ятдесят, і вісімдесят.

Комунальники запевняють, що працюватимуть без вихідних і на свята. Тож незабаром усе обіцяють розчистити.

Валерій Воронін, директор станції захисту зелених насаджень:

- Дві доби, які минули, ми ліквідували десь процентів тридцять п’ять цих всіх негараздів. Працюємо в цілодобовому режимі. Перш за все ми звільнили лікарні, магістралі. Практично це затягнеться і на десять днів, але не на таких другорядних територіях, так би мовити.

Та оптимізму комунальників не розділяють працівники МНС. Вони взагалі обурені тим, як у негоду повелися київські комунальні служби: безвідповідально і непідготовлено. Замість того, щоб займатися своїми обов’язками й рятувати людей, МНСівцям доводиться виконувати роботу комунальних служб.

Василь Заводюк, керівник оперативно-координаційного центру ГУ МНС м. Києва:

- Розчищено близько 1400 дерев спільно з нами і комунальними службами міста, які повинні цим займатися, а ми надавати їм допомогу, але, на жаль, в основному працювали наші підрозділи вчора, а комунальні служби міста надавали нам допомогу.

Кивають рятувальники і на Зеленбуд, і на Міськсвітло і на Київводоканал. Скарг від громадян сьогодні, як снігу надворі, купа. Там дерево впало, там дроти під під’їздом лежать. Та комунальників не видно.

Тетяна Ткачук, співробітниця ГУ МНС м. Києва:

- Ось у мене є списки людей, які мені дзвонили: Краснова, Сорокаріччя Жовтня, Островського, це де попадали проводи, і вони лежать на проїзній частині. Ми особисто телефонуємо у міськсвітло і просимо прийняти заявку, вони навіть не беруть трубки, вони не хочуть навіть повідомлять.

Заваленими снігом залишаються і київські дороги та тротуари. Мороз снігову кашу перетворив на суцільну кригу. Ходити та їздити просто нереально.

Ольга, мешканка м. Києва:

- Що ж ходити, если пригласили, щоб почистили, щоб приїхала машина. Не змогли приїхати. Вчора не змогли, сьогодні не змогли.

- А куди в ви дзвонили?

- В ЖЕК.

Ярослав Верховинець, мешканець м. Києва:

- Дуже важко, хожу, обпираюсь на свою тертю ногу, на свою паличку. Я все дивуюсь, кажуть, у нас є техніка. А де вона, та техніка? Треба, щоб тротуари тут же, миттєво очищались, а вони не очищаються. Оце ходимо, боїмося, щоб не впасти і не поламати ноги.

За свята комунальні служби обіцяють навести лад. А навесні, кажуть, обов’язково на заміну поламаним деревам висадять нові. Та мешканці Києва поки що в майбутнє не заглядають, їм би сьогодні дістатися дому й не поламати руки-ноги. Треба ще не наразитися на оголені дроти та не потрапити під зламану гілку.

Марина Борисполець, Олександр Мироненко, НТН.