Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2009, 10:41 Суспільство
Сніг знову "несподівано" завалив столицю
Сніг знову "несподівано" завалив столицю

Такого не було 40-к років, стверджують синоптики, маючи на увазі кількість снігу, що в буквальному сенсі з головою завалив столицю. Він же зламав дві сотні дерев. Все це разом перетворило вчорашній день киян на суцільний жах. Репортаж Марини Борисполець.

Для України сніг - справжнє стихійне лихо. До нього не готові ані водії, ані пішоходи. Олександр розповідає: аби виїхати зі стоянки, свою машину відкопує вже близько години. Адже за ніч вона перетворилася на справжню гору снігу.

Олександр, водій:

- Сніг мокрий, дуже важкий, копати дуже важко. Це не попередній легкий сніг морозний, которий вітром здувало. Цей мокрий, важкий.

Ті, хто відкопав свої авто з-під снігу і виїхав таки на дорогу, розуміють: ось де починаються справжні тривоги і випробування. Тим часом, комунальні служби звітують: на боротьбу з негодою кинули всі сили. Штурмують київські шляхи близько трьох сотень одиниць снігоочисної техніки. Та їм, мовляв, заважають працювати автомобілі, припарковані на проїзній частині. Водії ж згадують прислів'я про поганого танцюриста. Кажуть, на багатьох столичних шляхах і кінь не валявся. Навіть жартують: можна розігрувати призи серед тих, кому пощастило побачити таємничу машину, що розчищає сніг.

Валентин, таксист:

- Не понятно, на что идут деньги. Каждый вечер газетку сегодня покупаю - выезжают двести-триста машин. По-геройски выпираются, но за вчера и за сегодня я не видал ни одной машины.

Олександр працює водієм маршрутного таксі. Каже, возити людей такими дорогами просто страшно.

Олександр, водій маршрутного таксі:

- Дороги никто не чистит с самого утра, трамвай не ходит, ничего не ходит, все заморожено. На Берестейской - там на гору подняться невозможно вообще. Не посыпано ничего. Там тягучка от Василенко до самой Берестейской.

Маршрутки на роботу таки виїхали. Натомість на трамваї та тролейбуси городянам чекати годі.

Марина Борисполець, кореспондент:

- На місці, де я стою, проходить трамвайна колія, але трамваї по ній не їздять. За ніч тут все замело снігом.

Колія не розчищена, електродроти обірвані. За відсутності рогатих на маршрутки величезні черги. Гуляйте, кияни, пішки, це корисно для здоров'я.

Микола, мешканець м. Києва:

- Растопырил пальцы на ногах и шёл… два часа шёл…

- А звідки йшли?

- С Подола.

- Ви пішки йшли з Подола?

- Да…

- А чому транспорт не ходить?

- Ходить, но очень плохо. Когда дождался, он проскочил мимо меня.

Та й тим, хто пустився в пішу прогулянку, не позаздриш, адже й тут потрібна неабияка спритність. Тільки штурмом можна взяти слизький тротуар або схожий на ковзанку підземний перехід.

Влад, мешканець м. Києва:

- Та это вообще кошмар, с этим переходом, с этими дорогами - никуда лучше не выходить в такую погоду, с такими нашими коммунальными услугами, это ужас. Та это больше на каток похоже, чем на переход. Реально можно садиться детям и ездить. Очень весело, но не для того, чтобы добираться на работу или домой.

Синоптики радять українцям не розслаблятися і не сподіватися на милість від погоди. Найближчі п’ять днів мороз посилиться, і опадів не поменшає. Тож людям радять запастися терпінням, а комунальникам - сіллю та пальним для снігоочисної техніки.

Марина Борисполець, Борис Сачалко, Олександр Кругликов, НТН.