Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2009, 12:13 Суспільство
У Херсоні реставрують старовинний колодязь поблизу Катерининського собору
У Херсоні реставрують старовинний колодязь поблизу Катерининського собору

Набої, гранати, пістолет, медичні інструменти й людські кістки. У Херсоні реставрують старовинний колодязь на території колишньої фортеці. Сьогодні він завглибшки 30 метрів, а два століття тому, кажуть історики, був 60. Реставратори мають намір досягти дна.

Щодня з давнього колодязя, що поблизу Катерининського собору в Херсоні, витягають 5 кубів ґрунту. Роботи розпочали в серпні цього року, відтоді знайшли 15 гранат і 20 гарматнів.

Олександр Науменко, заступник керівника служби ГУ МНС в Херсонській області:

- Ну, ви самі розумієте, що там небезпечно, тому що ми самі не знаєм, що там може бути. От, тому перевіряється шар ґрунту і потім проводяться роботи.

Окрім вибухівки, в Катерининському колодязі знайшли людські кістки, пістолет і медичні інструменти. Старожили кажуть, що під час Великої Вітчизняної війни поряд був шпиталь.

Андрій Арасланов, копач:

- Сейчас 32 метра, а вообще планируем докопаться до 48-ми. Вроде как, по словам, это вход в церковь в эту. Если он там, если найдем - хорошо, если не найдем - работы будут прекращены, наверное.

Усі небезпечні знахідки піротехніки знешкоджують у спеціально відведених місцях. Реставратори кажуть: роботи не завершено, тож, попереду ще багато цікавого.

Олена Ваніна, Олексій Шумський, Херсонська область. НТН.