Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2009, 11:36 Суспільство
Обережно: бурульки!
Обережно: бурульки!

Будьте обережні! Синоптики прогнозують підвищення температури. А разом із теплом з’являться бурульки. Розраховувати на комунальників не варто. Торішній досвід довів: безпека громадян у їхніх руках. Тому дивіться не тільки під ноги, а й угору.

Олег Христевич, синоптик:

- Починається в Україні відлига, тому що північний арктичний холод відійшов у свої володіння, і до нас починає надходити повітря атлантичного походження. Набагато тепліше.

Люди радіють. Половину одягу можна зняти, і загрози замерзнути вже немає. Та з відлигою виникне інший клопіт: крижані сталактити. Або просто - бурульки.

Олег Христевич, синоптик:

- До кінця тижня підвищення температури триватиме. Вночі будуть невеликі морози близько нуля, а вдень тепло все активніше, активніше. Субота-неділя почнеться зниження температури не таке сильне, і знову приморозить.

Найближчі дні будуть слизькими і на бурульки врожайними, прогнозують синоптики. Рятувальники ж радять дивитися не тільки під ноги.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Проходячи повз будинки чи біля високих дерев потрібно впевнитися у відсутності загрози падіння льодових наростів, по можливості потрібно триматися на безпечній відстані і заходити за спеціальні загорожі поблизу будинків та дерев, встановлені комунальними службами.

Загроза дістати в голову льодяником від природи є завжди. Обуренню цих стареньких немає меж. Вони й раді обійти небезпечні місця. Та нема як.

- Боимся, а что делать, здесь машины вот… Везде машины, машины, нам жизни уже нету.

Добре, що бояться, кажуть фізики. Приміром, якщо кілограмова бурулька впаде на голову з даху хрущовки, дістанете струс мізку.

Антон Мускеєв, аспірант фізичного факультету:

- То есть, сосулька длиной полметра, которая падает с высоты 25 метров, нанесет вам тот же вред, если б вам на голову упал кирпич с высоты 1 метр, то есть сто процентов это приведет к сотрясению мозга.

Тож фахівці радять не ризикувати. І ближче, ніж за три метри, до стін будівель не підходити. Адже бурульки, на відміну від цеглин, ще й гострі.

Олександр Дем’янчук. Олександр Мироненко. НТН.