Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2009, 11:09 Суспільство
Експертам-криміналістам не до романтики
Експертам-криміналістам не до романтики

Знайти підозрюваного за слідом взуття, розкрити злочин за найменших доказів, змоделювати дії злочинця й навіть надати невідкладну медичну допомогу. Все це вміють експерти-криміналісти. В їхньому арсеналі - знання хімії, фізики, біології, механіки, психології та ще десятка дисциплін.

Борислав Головко, експерт криміналістичного центру:

- Гипс нужен для следов ног, для следов от протектора шин. Мы его берем, приготаваливаем и заливаем след, ожидаем минут 10-15.

Борислав Головко демонструє вміст "скриньки криміналіста". Спростовує стереотип, що ця професія романтична й захоплива. Насправді ж - копітка й нудна, не схожа на те, що показують у детективних серіалах. Треба ретельно вивчити місце злочину, знайти найдрібніші сліди, дослідити, зробити висновки. Без права на похибку.

Борислав Головко, експерт криміналістичного центру:

- Берем скотч - липкую ленту и бумагу. И копируем на скотч, на бумагу, упаковываем в конверт и отдаем следователю. Подписываем, что откуда изъято. Краткая фабула.

Полігон харківського експертно-криміналістичного центру. Фахівці зі стажем навчають молодих не таємниць майстерності, а сухих і нецікавих знань і вмінь. Усе це може стати у пригоді.

Олег Хлівняк, головний експерт криміналістичного центру:

- Перчатки бывают нескольких типов: резиновые, матерчатые и кожаные. Резиновые редко используются. В основном, садовые перчатки с пупырышками резиновыми. Перчатки, допустим, матерчатые. Там какая-то своеобразная конфигурация есть. Толщина линий, рисунок, логотип какой-то имеется.

Експерти кажуть: кримінальний світ не стоїть на місці, розвивається - надто технічно. Тож експертам треба стежити за всіма винаходами в цій царині. Для навчання майбутніх фахівців у центрі обладнали навіть "місце злочину" - крамницю. Мріють про відділ банку і пункт обміну валют. З огляду на останні кримінальні новини, такі "тренажери" будуть корисними.

Ганна Силаєва, В’ячеслав Душка, Харків, НТН.