Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 грудня 2009, 12:49 Суспільство
Все частіше українські жінки потерпають від насилля чоловіків
Все частіше українські жінки потерпають від насилля чоловіків

Що суспільство бідніше, то більше синців ставляють чоловіки своїм судженим. Від початку року за хатнє насильство міліція взяла на облік близько шістдесяти тисяч осіб. Це на п’ять тисяч більше, ніж торік. Страждають переважно жінки та діти незаможних родин. "Свідок" знає, як діяти дружині, коли чоловік погрожує полічити їй ребра.

Натерпілася. Від чоловіка-катюги. Приходив з роботи пізно. Вмикав гучно телевізора й розважався, допоки дружина силкувалася вкласти трирічну дитину спати. Скандалів було не уникнути.

Аліна, постраждала:

- Несколько раз бил меня по голове - сотрясение было. Толкал, выталкивал, то есть.

Жила його коштом у нього вдома, тож мусила коритися. Вона б і далі так животіла, але вибрики судженого вже не сила було терпіти.

Алина, постраждала:

- Несколько раз было, что я уходила ночью из дома. Мы даже пешком шли до вокзала.

Зі скаргами на насильство з боку чоловіка до міліції звертаються дедалі частіше. Лише в одному районному відділку правоохоронці фіксують по десять-п'ятнадцять викликів на добу. Основна причина збільшення родинних бешкетів - бідність і тіснява.

Леонід Хуторянський, керівник сектору Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Це, як правило, неблагополучні сім'ї, де хтось в родині зловживає спиртними напоями. Як правило, це виливається втручанням органів міліції.

Тепер правоохоронці мають більше можливостей втручатися у проблемні родини. Після змін до деяких законів хатнього садюгу на добу затримують у райвідділку. Там йому влаштовують, як той казав, профілактику. Далі - суд і кілька тижнів виправних робіт. Після - чоловічок стає смирним, хоч у вухо бгай. Для того, щоб звернутися в міліцію, синці, наголошують хлопці при погонах, мати не обов'язково.

Леонід Хуторянський, керівник сектору Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Словесна погроза застосувати фізичне насилля - це вже для нас є підстава для того, щоб винести людині офіційне попередження про те, що відносно неї будуть прийматися міри.

Чоловік здіймає руку на дружину, коли вона це дозволяє. Науковці навіть термін придумали: віктимна поведінка.

Олена Тищенко, психолог:

- Черты - тревожность, мнительность, неуверенность в себе. Низкая самооценка. Когда человек считает, что он действительно: может, я действительно такая, что меня можно побить, что надо мной можно издеваться, что меня можно оскорблять.

Дев'яносто відсотків жертв хатнього насильства, підрахували психологи, зростають у родинах, де батько постійно лічить ребра дружині. Або мати байдужа до доньки, як у нашої героїні Аліни.

Аліна, постраждала:

- Я жила когда у неё, то было видно, что я ей мешаю. Просто с ребенком.

Олена Тищенко, психолог:

- У таких людей снижен порог опасности, когда она выбирает партнера по жизни: ну немножко выпил. Иногда меня ударил. Ну, а что здесь такого, ведь так поступал мой отец, это обычное поведение.

У Києві діють два центри для жінок, яких власні чоловіки потягали за коси. На дурняк, себто, на державному утриманні, тут можна жити близько дев’яноста днів.

Людмила Крупчинська, директор Київського міського центру соціально-психологічної допомоги:

- Людина може отримати комплексну соціально-психологічну допомогу, яка включає в себе роботи психологів, психотерапевтів, юридична консультація, соціально-педагогічна консультація, медична допомога.

Робота психологів спрямована на налагодження гармонійних стосунків у родині. Жертва має навчитися казати насильству "ні!" Утім, щотретя жінка, яка проходить реабілітацію, повертається до попереднього життя. Адже для зміни власної долі потрібне бажання, а для зміни долі подружжя - бажання двох. А саме цього і бракує. Аліні, приміром, чоловік учора заявив, що додому більше не пустить. Вона підшукала роботу, але куди піде, коли спливе терміну перебування в центрі - не знає.

Дмитро Ільчук, Віталій Савенко, НТН.