Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 грудня 2009, 09:31 Суспільство
Адвокати радять складати шлюбний договір
Адвокати радять складати шлюбний договір

Доки смерть не розлучить нас - останні слова шлюбної присяги. Та нині подружжя розлучаються раніше. Нерідко зі сварками, образами, розподілом майна. Тяганина триває роками. Убезпечуватися шлюбним договором у нашій країні не заведено.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Як це так, не встигли одружитися, а вже майно ділити! Такого принципу дотримуються майже всі українські молодята, і не складають шлюбного договору. Фахівці ж кажуть: дарма.

Цей документ у кабінетах юристів припадає пилом. Його укладають тільки три відсотки пар. Наталя до меншості категорично не хоче.

Наталя Клітна, наречена:

- Можливо, я невиправний романтик і консерватор, але я проти шлюбних угод.

Їй тільки двадцять один, на пальці каблучка із заручин. Весілля десь за півроку. Сімейні відносини, так само як бюджет, Наталя має намір будувати на довірі. Усній, без жодних документів.

Наталя Клітна, наречена:

- А коли ось так перед шлюбом підписувати всі обов’язки, що, можливо, ти будеш робити після розлучення, то це порушує природу шлюбу.

Коли люди закохані й щасливі, думати про гроші багатьом видається блюзнірством. Надто рахувати, хто що приніс у сім’ю. Такий український менталітет. А ось для більшості європейців і американців шлюбна угода вже норма. За приклад - зірки. Скажімо, Ніколь Кідман та музикант Кейт Урбан договором убезпечилися від наркотиків. Тобто, за кожен рік біля акторки колишній наркоман отримує шістсот тисяч доларів. Якщо ж зірветься - жодного цента. Майкл Дуглас та Кетрин Зета Джонс підписали документ, де зазначили: зрада чоловіка коштує п’ять мільйонів зелених. У разі ж розлучення дружина отримуватиме від колишнього по мільйону за кожен подружній рік. А Дугласові залишаться всі весільні подарунки. Аж на... дванадцять тисяч доларів. Так багаті і знамениті убезпечують свої статки. Пунктів про всілякі забаганки там здебільшого немає.

Світлана Гречушкина, адвокат:

- Как можно принудить, и кто может принудить жену трижды в день становиться к плите?

Український Сімейний кодекс теж регулює тільки статки. Та повідомляти про наявність шлюбних угод навіть зірки вітчизняного шоу-бізнесу не поспішають. Приміром, співачка Ані Лорак заперечує існування договору зі своїм турецьким чоловіком. Мовляв, є кохання й це найважливіше. Нині такий документ укладає здебільшого певна категорія чоловіків.

Світлана Гречушкина, адвокат:

- Мужчины, которые имеют заводы, пароходы. Естественно, ему интересно защитить свой интерес в браке, особенно, если это уже брак надцатый, а девушка модельной внешности.

Керуються принципом: "почуття сьогодні є, завтра - нема". А їсти, як то кажуть, хочеться завжди. Та й статистика красномовна. Нині в Україні на два шлюби одне розлучення. І скандальних розривів не меншає. Подружжя намагаються поділити навпіл разом нажите майно. Правники на те тільки зітхають. Чому б не убезпечитися якщо не від моральних, то бодай від матеріальних втрат.

Світлана Гречушкина, адвокат:

- В брачном договоре было записано, что лучшие друзья девушек - бриллианты, алмазы и прочее по списку после развода останутся ей.

Так будь що можна поділити: хутра, подарунки, квартири, машини, навіть речі особистого та професійного вжитку. І про аліменти дітям подбати. Тим більше, що шлюбний договір - документ гнучкий. Його можна підписати й після одруження. Головне, щоб три примірники й завірити в нотаріуса.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.