Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 грудня 2009, 12:37 Суспільство
15 грудня в Україні спливає термін проходження техогляду автомобілів
15 грудня в Україні спливає термін проходження техогляду автомобілів

За тиждень, 15 грудня, в Україні спливає термін проходження техогляду. Міліціонери попереджають: порушників штрафуватимуть. Натепер не оглянуто близько тридцяти відсотків транспортних засобів. А це мільйон автомобілів.

У коридорах МРЕВ міста Боярка черги. Люди стоять під кабінетами по кілька годин. Щоби прийняти всіх, відділення працює шість днів на тиждень, та відвідувачів не меншає. Міліціонери розводять руками: за день видають сотню нових талонів. Та всім догодити не встигають.

Василь Іванов, співробітник УДАІ в Київській області:

- В літній період людей зовсім не було, приходило чоловіки 4-5. Сьогодні за день ми видаємо десь 100 талонів. Сьогодні одні іномарки, грубо говоря, з двадцяти десь одна при проходженні не проходить.

Ажіотаж виник коли дозволений термін почав спливати. Самі водії зізнаються: ще місяць тому пройти техогляд було набагато легше. Але така у нашого народу звичка: робити все за останній день.

Вадим Копил, водій:

- Ну, я прийшов з ранку. Бачу, що 3 години ми мусили стояти. Але я вважаю, що то людський фактор. Люди надіялись на останній день. 15-те ось-ось на носі.

Щоби зменшити черги під час техогляду, рік тому дозволили оглядати техніку на приватних станціях. Головне, щоб СТО мало відповідну ліцензію. Якщо скористатися послугами приватників, то талон вам видадуть у районному відділку ДАІ. На технічний огляд слід узяти із собою документи.

Леонід Завадський, керівник станції діагностики УДАІ м. Києва:

- Паспорт, протокол про проходження державного техогляду. Реєстраційний документ на транспорт. Посвідчення водія. Медична довідка, поліс цивільного страхування.

Міліціонери обіцяють стати ще ближчими до людей. ДАІвці планують видавати талони ТО на тих таки ліцензованих приватних станціях. Відтак обіцяють економити час водіїв.

Сергій Коломієць, керівник Департаменту ДАІ МВС України:

- Людина приїжджає на суб'єкт, наприклад, в райцентрі. Суб'єкт тут, а ДАІ аж там. Він заїхав, пройшов повністю, довідку отримав, а потім йому треба їхати в ДАІ. То ми садимо туди людей, на сам суб'єкт, щоб він там отримав і талон проходження техогляду. Але за створення певних умов. Щоб мережа була підключена до ДАІ, комп’ютер, щоб людина могла працювати.

Та це лише плани на наступний рік. Нині ж ДАІвці обіцяють не штрафувати водіїв без техогляду до середини січня. А потім почнуться жорсткі перевірки. Штраф за експлуатацію автівки без ТО - від 170 до 250 гривень. А можуть і забирати транспорт на штрафмайданчик.

Тарас Білаш, Аркадій Моос. НТН.