Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 грудня 2009, 10:03 Суспільство
Українські правоохоронці борються зі злодіями у законі
Українські правоохоронці борються зі злодіями у законі

Злодії в законі - діти Радянського Союзу. Саме явище виникло у тридцятих роках минулого сторіччя. Тоді тюрми поповнювали чисельною армією. Злочинці та політичні в'язні працювали на добро батьківщині. Валили дерева, гнули спини в копальнях. Керувати сотнями тисяч арештантів наглядачам колоній було тяжко. Тож влада вирішила долучити до співпраці самих тюряжників. Визнаних серед засуджених лідерів просили контролювати натовп, натомість надавали їм привілеї. Та тривала взаємодія не склалася. З часом нова тюремна еліта утворила власний клан, і працювати з адміністрацією відмовилася.

Віталій Ревлюк, колишній працівник Департаменту з питань виконання покарань України:

- Это люди, которые делали вызов по определенным правилам. Сущесвтующей системе. Существующей системе наказаний, политической системе еще в Советские времена.

Кримінальна еліта пережила десятиліття, різні режими влади та бандитські війни. За ґратами створила свої неписані правила і традиції.

Віталій Ревлюк, колишній працівник Департаменту з питань виконання покарань України:

- Чтобы стать вором, его должны короновать. Он должен был пройти определенный путь. Нелегкий для них. И за него должны были поручиться на определенной сходке еще 2-3 человека. Все воры равны. Нет главных, нету кого-то ниже по ступеньке. Они все равны.

Колись злодій у законі не міг мати стосунків із державою. Ані прописки, ані майна. Навіть дружини й дітей. Та з часом правила змінилися.

Співробітник ГУБОЗ МВС України:

- В 80-х годах была большая сходка, на которой они решили, что вору можно иметь автомобиль, что ему можно жениться, иметь детей. Поэтому на сходках они периодически меняют законы. Подстраивают их под себя.

Так звана "сходка" - це своєрідне зібрання кабінету міністрів злочинного світу. На нього з'їжджаються крадії з різних країн. Вони обговорюють плани, коронують нових злодіїв.

Співробітник ГУБОЗ МВС України:

- На них решаются сферы влияния на криминогенную обстановку в стране, и не только в стране. Обсуждают методы и способы совершения преступлений. Разрабатывают каналы транзита наркотических средств, оружие, те же нелегалы.

Кримінальних лідерів злочинці поважають як на зоні, так і на волі. У суперечках слово авторитета - закон. Він повинен наглядати за порядком, учити молодь правил злочинного світу, контролювати общак. Це така собі каса взаємодопомоги. Кожен свідомий крадій чи шахрай приносить частину своєї здобичі. Натомість може розраховувати на підтримку, коли відбуватиме покарання.

Олег Лобко, колишній працівник Департаменту з питань виконання покарань України:

- Для того, чтобы отправить грев, они, понятно, что с кем-то договариваются. У каждого лимит лимитирован на количество грева, и поэтому они идут договариваться с вышестоящим руководством. Опять же, это все происходит негласно. Они договорились, что там такая-то партия неважно чего должна поступить туда.

Сучасних злодіїв у законі міліціянти розподіляють на дві касти. Старовіри та нова генерація. Перші діють за давніми звичаями. Разом із поплічниками викрадають автівки, оббирають кишені та квартири. З цього й живуть. Сучасне ж покоління своїх рук не бруднить. Бізнесує, крутить грубими грішми.

Співробітник ГУБОЗ МВС України:

- Современные воры, они занимаются контролем, они занимаются проведением встреч, организацией преступлений и контролируют четко их. У них для этого есть ответственные люди. Те же смотрящие. Или доверенные лица. Но сами они практически не совершают преступлений.

Із законниками в Україні борються. За 2009 рік до рук правоохоронців потрапило п'ятнадцятеро авторитетів. Хтось сів за ґрати, а когось виселили з країни

Володимир Міщенков, заступник керівника ГУБОЗ МВС України:

- Чотири злодія в законі було заарештовано. За розбійні напади, за зберігання зброї та важкі наркотики. 9 злодіїв було депортовано за межі України з забороною в'їзду. Серед них такі злодії, як Антімос, як Ібралідзе на прізвисько Нос, як Арабулі на прізвисько Робінзон.

Та святе місце порожнім не буває. Міліціянти визнають, що до України частенько навідуються злодії з-за кордону.

Вадим Махницький, член комітету сприяння боротьбі з організованою злочинністю:

- Если говорить о последних событиях, то здесь катастрофическая иммиграционная политика Украины, что мы получаем последние 5-7 лет. Украина стала Меккой для различных этнических группировок.

Яскравий приклад втручання закордонних кримінальних авторитетів - убивство бізнесмена Шабаба Алояна в жовтні. Підприємця разом з охороною розстріляли у приміщенні меблевої крамниці в Києві. Міліціянти тоді заявили: це справа рук чужоземних злочинців.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Основна версія слідства в тому, що замовником через бізнес-розбірки та вимагання коштів у розмірі 20 мільйонів доларів підозрюється громадянин Російської федерації, відомий вор в законі на прізвисько Мераб.

Зі злодіями в законі воюють ось уже більше сімдесяти років. Проте, ніяк не здолають. У жовтні 2009-го міністр внутрішніх справ заявив, що в Україні не лишилося жодного вітчизняного законника. Та чи вдасться викорчувати цей бур'ян, якщо тут і досі функціонує система, що його породила.

Тарас Білаш, Олександр Кругликов, Олександр Мироненко. НТН.