Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 грудня 2009, 12:40 Суспільство
Міліція хоче надати нелегалам для проживання... замок
Міліція хоче надати нелегалам для проживання... замок

Урятувати від руйнування вирішили графський замок на Львівщині, в містечку Буську. Відновити занедбаний палац можна за тієї умови, що в ньому облаштують пункт для тимчасового перебування затриманих нелегалів. Тільки от місцеві мешканці категорично проти.

Колись розкішний, а нині занедбаний палац намісника імператора Австро-Угорщини, графа Бадені відтепер у віданні міліції. Правоохоронці мали намір влаштувати тут пункт тимчасового перебування іноземців, які нелегально потрапили в Україну.

Михайло Шимків, керівник товариства пам’яток історії та культури:

- І власне це є тильна частина, балкон, на якому граф відпочивав і грав більярд.

Навряд чи нелегали гратимуть тут у більярд. Інша річ - перебуватимуть тут. Після усіх негараздів помешкання навіть із здертим паркетом видадуться їм просто розкішшю. От тільки місцеві - проти.

Михайло Шимків, керівник товариства пам’яток історії та культури:

- Нас тримали у ярмі. Тепер на нас находить нове ярмо, знову з Азії. Це буде підвищена криміногенна небезпечність. Ми знаємо, звідки поступають наркотики, хто їх продукує. Не продукують ні росіяни, ні українці, а продукує Азія.

У місцевого люду засів стійкий образ нелегала: злодійкуватий азієць з купою екзотичних хвороб.

Ольга, мешканка м. Буська:

- То є такі люди. Ну, як вам сказати… Ми ж про них не знаємо, то з інших країн. Чи то якісь злодії, чи хто знає, які то люди є.

Хоча дехто налаштований не так вороже. Можливо, непрохані гості зможуть принести якусь користь.

Оксана, мешканка м. Буська:

- Треба з цими людьми навести якість контакти, бесіду якусь провести як там, які будуть доходи, чи розходи, чи оновлення того будинку.

На криміногенну ситуацію нелегали не вплинуть, запевняють правоохоронці, адже мешкатимуть хоч і в палаці, але під пильним наглядом.

Денис Харчук, керівник відділу ГУ МВС у Львівській обл.:

- Це є певний порядок заходу-виходу цих осіб. Вони не можуть вільно ходити і вчинити якісь злочини чи правопорушення.

Зрештою, міліціянти не наполягають. Якщо мешканці Буська проти, то готель суворого режиму для нелегалів влаштують у передмісті Львова.

Вікторія Балицька Михайло Заярнюк Львівська обл. НТН.