Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 листопада 2009, 14:57 Суспільство
Соціальні працівники відібрали в батьків-п'яничок дворічну дівчинку
Соціальні працівники відібрали в батьків-п'яничок дворічну дівчинку

Голодна й боса. У такому стані на Миколаївщині соціальні працівники відібрали в батьків-п'яничок дворічну дівчинку. Сім'я мешкала в напівзруйнованому будинку, без світла, газу й води. Про дитину ніхто не дбав, її жодного разу не оглядав лікар. Як маленька народилася вдруге - про це далі в сюжеті.

Дворічна Анжела вперше тримає в руках цукерку. Довго розгортає й обережно їсть. Вимовляє лише два слова: "мама" й "тато". Ще півгодини тому її тримав батько й розповідав соцпрацівникам про повноцінну сім’ю. Те, що чоловік називає родиною - насправді не існує. Жінка - громадянка Молдови, в Україні живе нелегально, та ще й за радянським паспортом. На батьківщині лишила на близьких трьох інших своїх дітей. Два роки тому в залізничному селищі в напівзруйнованому будинку народила дівчинку.

Дмитро Маркушевський, оперуповноважений сектору Заводського РВ міліції м. Миколаєва:

- Данная девочка не зарегистрирована официально. Мама ее рожала дома. Роды помогал принимать отец. Мать с отцом нигде не работают официально. Злоупотребляют алкоголем. В день в среднем у них заработок составляет 20 гривен. То есть, как они поясняли, на сигареты и на хлеб. Все.

Стіни, дах, купи сміття. Замість дверей - ковдра. Світло відрізане, вода від'єднана, опалення немає. За плиту дві цеглини й металеві ґрати. Їжу готували надворі на звичайному багатті. Батьки запевняють: живуть порядно. Господарюють, як можуть. Працюють на залізниці - майже задарма прибирають непотріб. І алкоголем не зловживають.

Олександр, батько дівчинки:

- Нет, не злоупотребляю. Просто если меня уже довели до греха, честное слово, девчата, 150 грамм потянул - и все. Она вообще не пьет, и мне не дает, и сама не пьет.

Мати не розуміє, що відбувається. Коли чує, що забирають дитину, дивується.

Утім, їхати з донькою мати відмовилася. Коли дівчинку забирали, навіть на подвір'я не вийшла, просто зачинила двері. Дорогою до лікарні медики визначають діагноз: дитина застуджена й виснажена. Анжела стурбовано озирається, людей у білих халатах вона бачить уперше. Усі процедури лякають. Навіть миття у ванній шокує. Медики ретельно оглядають маленьку пацієнтку. Пальчики на ніжках скручені: дівчинку взували в затісні черевички. Утім, фахівці запевняють: дитина одужає.

Ольга Дяченко, педіатр дитячої лікарні №2 м. Миколаєва:

- Девочка активна. Правильное телосложение. Пониженное питание. Была проведена санитарная обработка. Ребенок сейчас будет доставлен в первое отделение. Он будет находиться до полного выздоровления.

Про подальшу долю дівчинки дбають працівники соціальної служби. Спочатку визначать точний вік дитини. Потім Анжелка отримає свій перший документ - свідоцтво про народження.

Світлана Мазур, співробітниця райдержадміністрації Заводського району м. Миколаєва:

- После установки точного возраста и регистрации ребенок будет переведен в Николаевский дом ребенка. Надеемся, что в дальнейшем судьба девочки сложится благополучно.

Дмитро Маркушевський, оперуповноважений сектору Заводського РВ міліції м. Миколаєва:

- Решается вопрос о лишении родителей родительских прав, т.е. матери, и о возбуждении против нее уголовного дела по статье 166 УК Украины.

Усі процедури позаду. Дівчинка чиста й перевдягнена. Анжела роздивляється свою першу в житті сукню. Жадібно п’є гарячий чай і їсть запашну булочку. На мить на обличчі з’являється радісна усмішка.

Інна Дудченко, Владислав Гнатенко, Миколаївська область, НТН.