Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 листопада 2009, 14:24 Суспільство
Дзержинськ потерпає від незаконного вугледобування
Дзержинськ потерпає від незаконного вугледобування

Два місяці на Луганщині місцева влада боролася з нелегальним видобуванням вугілля. Задля цього задіяла навіть авіацію, мовляв, з вишини пташиного лету видніше, де копають. Через незаконний промисел подекуди щезла вода зі ставків і колодязів, а в одному із сіл посеред вулиці провалилася земля на 70 метрів.

У цьому гірницькому селищі копанки майже в кожному городі. А на вигоні вугілля риють великою технікою. Шлях до перевантажної бази пролягає через населений пункт. Від руху машин тут тріскаються будинки, а пил осідає лише під час дощу, та й то на людські голови і врожай.

Марія Федорівна, мешканка с.м.т. Дзержинського:

- Вот гляньте, чем мы дышим. Детки наши чем. Что нам делать, что? Кто-то угробляет карманы, а кто-то - здоровье.

Галина Адаменко, мешканка с.м.т. Дзержинського:

- Вот урожай такой мы собрали. Точно такое же всё, все помидоры. Все огурцы. Всё такое. Любой лист сфотографируйте, любое дерево. Это ужас какой-то. Машина вот у нас час во дворе постояла - посмотрите, что творится.

Віра Петренко каже: копачі, наче ті кроти, понаривали нір просто під її будинком. Уночі чує, як під землею працюють люди. Тож боїться, що оселя колись провалиться.

Віра Петренко, мешканка с.м.т. Дзержинського:

- Конечно, страшно. Живем - и не знаем. Вот эти костры у них внизу, в шахте погниют - и пойдет наша казарма под пропасть. Слышно, как вагонетки ездят под землей. Оно там недалеко.

Про те, що від копанок земля обвалюється, тут знають не з газет.

Євген Соломін, кореспондент:

- Наслідки нелегального копанкарства в селищі Дзержинському відомі всім. Тут посеред вулиці прямо серед дня провалився грунт на сімдесят метрів. Після того тут встановили огорожу, аби всередину хтось часом не потрапив.

Постійно борються з підпільним видобуванням вугілля громадські активісти. Вряди-годи намагаються ліквідувати підпільний промисел і правоохоронці. За десять місяців цього року вони закрили більше чотирьохсот копанок. Та скільки ще працює - ніхто точно не знає.

Олександр Шепельков, депутат Кошарської сільради:

- Никто: местные власти, областные власти не предпринимают никаких мер. Полностью контролируют и покрывают эти выработки силовики. И особенно хочу подчеркнуть, что приезжали с ОБЄП Луганской области. Я им показывал все эти копанки. Но как только приезжает телевидение или силовики - закрывают копанки. День-два не работают, а потом с новой силой начинают.

Ціна тони вугілля на чорному ринку - 350-450 гривень. Звичайний працівник цю ж тонну нарубує за 50. За місяць чистий прибуток з копанки для її власника - півмільйона гривень. Тож, держава, зрештою, має або ліквідувати цей бізнес, або легалізувати. Інакше боротьба з копанкарством і далі буде схожа на боротьбу з вітряками.

Євген Соломін, Микола Рижченко, Луганська область, НТН.